Αποφυλάκιση Σταμάτη χωρίς καταβολή εγγύησης λόγω capital controls

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και οι ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί απο το υπουργείο Δικαιοσύνης για την καταβολή των χρηματικών ποινών και των εγγυήσεων οδήγησαν στην αποφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλει τα 50 χιλιάδες ευρώ της εγγύησης που της επέβαλε το δικαστήριο για να αποφυλακιστεί.

Ο δικηγόρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος κάνοντας χρήση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου, και αναστέλλει μέχρι 31 Οκτωβρίου λόγω των τραπεζικών περιορισμών την καταβολή εγγύησης που επιβάλλεται σε κρατούμενους για να αποφυλακιστούν, πέτυχε το αποφυλακιστήριο της Βικυς Σταμάτη κατόπιν συνεννόησης με τις υπηρεσίες της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ισχύει για όλες τις εγγυοδοσίες, αλλά και άλλες δικαστικές πράξεις με οικονομικό αντικείμενο (παράβολα κλπ), και όλους τους κρατούμενους – κατηγορούμενους. Η ΚΥΑ έχει ισχύ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015, αλλά υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί. Αν δεν παραταθεί η κα Σταμάτη θα έχει περιθώριο μέχρι και 5 μέρες μετά τη λήψη ισχύος της (5 /11) να καταβάλλει τις 50.000 ευρώ. Ήδη πάντως με την κατάθεση του διαβατηρίου εκ μέρους της θα βγει κανονικά ελεύθερη από το Δρομοκαΐτειο.

Ο κ. Παγορόπουλος έκανε επίκληση του ΦΕΚ υπ' αριθμόν 2110/20 Σεπτεμβρίου 2015 το οποίο βασίζεται στην 49214/21/7/15 Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αναστέλλει , μεταξύ άλλων, την καταβολή εγγυήσεων από κατηγορουμένους για να αφεθούν ελεύθεροι, λόγω της επιβολής των capital controls.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου