Σε 8 με 10 μέρες η λειτουργία του πρώτου κέντρου υποδοχής στη Μυτιλήνη

Σε 8 με 10 μέρες θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Μυτιλήνη, ενώ τα άλλα τέσσερα προβλέπεται να λειτουργήσουν σε ένα μήνα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

"Στείλαμε μήνυμα
επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη λειτουργία των hot spots χωρίς τα οποία δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση", διεμήνυσε από την πλευρά του ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι αυτά θα είναι τα κέντρα επιλογής των προσφύγων και δεν θα μπορεί κάθε χώρα να επιλέγει απ όπου θέλει. Πρέπει να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες με σωστή ταυτοποίηση, έλεγχο υγείας και να προσφέρουμε τις σωστές συνθήκες υποδοχής, αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιος μας χτυπάει την πόρτα, τόνισε.

Στο πλαίσιο της διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου που αποτελεί η Συνθήκη Σένγκεν, τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και διατυπώθηκε από την ευρωπαϊκοί πλευρά η πρόταση για συνεργασία στο θέμα αυτό της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα, καθώς τουλάχιστον οι καταμετρημένοι Σύροι πρόσφυγες που διαβιούν στο έδαφός της ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

"Στο Συμβούλιο αποφασίσαμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εθνική κυριαρχία εξασθενεί", απάντησε εμμέσως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Ασελμπορν, σημειώνοντας ότι οι μόνες λύσεις στο προσφυγικό πρόβλημα και για την Ελλάδα και για την Τουρκία είναι ευρωπαϊκές. Διευκρίνισε πάντως ερωτηθείς, ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνεργασίας των δύο χωρών από την ΕΕ αλλά μόνον επιθυμία και εναπόκειται στις δύο χώρες αν και πώς θα συγκεκριμενοποιήσουν τη συνεργασία τους. Υπάρχουν πάντως σκέψεις και από τις δύο πλευρές.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μουζάλας είπε ότι κάνουμε σοβαρή προσπάθεια Ελλάδα ,Τουρκία και ΕΕ και δεν πιστεύω ότι διανοείται καμία πλευρά ότι θα διεμβολίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης και ότι θα ξύσουμε παλιές πληγές.

Η όλη προσέγγιση, είπε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, συνδέεται με την προσπάθεια να έρθει πιο κοντά η Τουρκία στην ΕΕ και να συζητήσει. "Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, είναι δίπλα της η Ευρώπη", επισήμανε ο έλληνας επίτροπος, προσθέτοντας ότι αυτό σηματοδοτεί και η συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ασελμπορν ο οποίος μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο πριν έρθουν στην Ελλάδα επισκέφθηκαν τη Ρώμη, όπου μετείχαν στην "υψηλού συμβολισμού" πρώτη εφαρμογή της μετεγκατάστασης 19 προσφύγων από την Ερυθραία στην Σουηδία, στη συνέχεια μετέβησαν στη Λαμπεντούζα, όπου λειτουργεί το πρώτο hot spot στην Ιταλία. Μετά την Αθήνα θα επισκεφθούν τη Λέσβο και σε μια βδομάδα η ίδια ομάδα αξιωματούχων θα επιστρέψει στην Ελλάδα, στηρίζοντας την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μήνυμα σε Κομισιόν και Άγκυρα έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τη συμφωνία για το προσφυγικό στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τη συμφωνία Ελλάδα και Τουρκία θα περιπολούν από κοινού στο ανατολικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων.

Υποδεχόμενος τον Ζαν Άσελμπορν και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι ο καθορισμός των συνόρων ανήκει κυριάρχως στα κράτη μέλη και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά υποχώρηση σ αυτό, και επισήμανε την ανάγκη η Frontex να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή δύναμη.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr