Κλείσιμο

Απολογείται, τελικά, ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος για τα εξοπλιστικά

Mε την απολογία του επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην εμπορία οπλικών συστημάτων Κωνσταντίνου Δαφέρμου και δύο ακόμα στενών του συνεργατών ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος της ανάκρισης που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψής τους από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Νικόλαο Τσιρώνη.

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος που κατηγορείται για διακίνηση μαύρου χρήματος ( μίζες) σε συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, τα αντιαρματικά τύπου Κορνέτ, προσήλθε ήδη ενώπιον του ανακριτή από τον οποίο ζήτησε προθεσμία ως τη Δευτέρα αλλά δεν του εδόθη με αποτέλεσμα να απολογηθεί, τελικά, σήμερα.

Ήδη απολογούνται πριν από αυτόν, ο γιος του που επίσης έχει συλληφθεί και ένας στενός του συνεργάτης ηλικίας περίπου 80 ετών.

Σε βάρος του Κωνσταντίνου Δαφέρμου, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, προέκυψαν νεότερα στοιχεία από Ελβετία και Αυστρία που τον συνδέουν με μίζες περί τα 3 εκ. ευρώ στην αγορά των αντιαρματικών για τα οποία αποκαλύψεις είχε κάνει στις δικαστικές αρχές ο άλλοτε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας.

Ο Κάντας είχε αποκαλύψει μεταξύ πολλών άλλων, ότι πήρε από τον Δαφέρμο σε μετρητά περί τις 800 χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούσε μίζα 3%.

Η διακίνηση αυτών των χρημάτων - κατά το κατηγορητήριο- φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που άνοιξαν μετά από αιτήματα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν πριν από μήνες οι ελληνικές δικαστικές αρχές σε πιστωτικά ιδρύματα και αρμόδιες αρχές σε Ελβετία και Αυστρία.

Ο ίδιος πάντως αρνείται τις αποδιδόμενες κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η εν λόγω αγορά των αντιαρματικών έγινε με νόμιμες διαδικασίες και υπήρξε εξαιρετικά συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των τριών εμπλεκομένων στην υπόθεση των Κορνέτ, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφανθούν για το αν θα κρατηθούν η όχι.

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου