Έρχονται τουλάχιστον 2.000 προσλήψεις στο δημόσιο

Περιθώριο για τουλάχιστον 2.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο έχει η χώρα μέχρι το τέλος του 2015, με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να καλεί ήδη τα υπουργεία να καταρτίσουν κατάλογο αιτημάτων για την κάλυψη κενών θέσεων.

Ο αριθμός αυτός υπολείπεται προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαφόν των 15.000 νέων προσλήψεων που έχει τεθεί για φέτος σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, τα κενά θα καλυφθούν από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 2009 – και ζητήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο, πόσοι από τους επιτυχόντες αυτούς παραμένουν «διαθέσιμοι», ποια η ειδικότητά τους κ.λπ.

Για τους περίπου 90.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» (στην πλειονότητά τους υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών), ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι δεν θα αυξηθεί ο μισθός τους έως το τέλος του 2018 ακόμη κι’ αν «ξεπαγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Η προσωπική διαφορά αφορά υπάλληλους που με τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου δέχτηκαν μειώσεις πάνω από 25% του μισθού τους.

Για το νέο σύστημα κινητικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι θα βασίζεται σε on line διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του. Τα αιτήματα για την κάλυψη κενών θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή και αυτομάτως θα καλύπτονται από πλεονάζον προσωπικό άλλων υπηρεσιών, κατόπιν σχετικού αιτήματος υπαλλήλων που ενδιαφέρονται για τις νέες θέσεις.

Σε περίπτωση που για τη ίδια θέση ενδιαφέρονται περισσότεροι του ενός, τότε θα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της υπηρεσίας και του ΑΣΕΠ για να επιλεγεί ο καταλληλότερος άμεσα ακόμα και εντός της ημέρας. Εάν τα κενά δεν καλύπτονται με το υπάρχον προσωπικό, θα επιλέγεται η λύση των προσλήψεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν οι υπηρεσίες στο σύστημα κινητικότητας είναι η ύπαρξη οργανογραμμάτων, τα οποία όπου δεν υπάρχουν καταρτίζονται, ενώ υπάρχουν υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού, Εργασίας κ.α.) που ήδη διαθέτουν αλλά απαιτείται η επικαιροποίησή τους.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση περί τις 15 Οκτωβρίου ώστε να γίνει νόμος του κράτους στα τέλη Δεκεμβρίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται η θέσπιση του Ενιαίου Μητρώου για τα υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, η αξιολόγηση και οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το υπουργείο στοχεύει στη αλλαγή του τρόπου δημόσιας διαβούλευσης, αρχής γενομένης από το εν λόγω νομοσχέδιο. Ο κ. Βερναρδάκης εξήγησε ότι η γνώμη των πολιτών δεν θα ζητείται μόνο επί ήδη καταρτισμένων νομοσχεδίων μέσω της διαδικτυακής πύλης opengov.gr, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά πλέον και πριν την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και η γνώμη σχετικών φορέων, με τους οποίους θα συναντάται γι’ αυτό το λόγο ο υπουργός.

Για τις μειώσεις στις αποδοχές
υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων υπουργείων, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων ανεξάρτητων αρχών, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα.

Όπως διαπιστώθηκε, ο μισθός περίπου 5.000 στελεχών ΝΠΙΔ είναι συνδεδεμένος με τον αντίστοιχο του γενικού γραμματέα υπουργείων, με αποτέλεσμα η μείωση αποδοχών των τελευταίων να συμπαρασύρει και αυτούς. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει αποσύνδεση των μισθών με τη δημιουργία ξεχωριστής μισθολογικής κλίμακας για τα στελέχη.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ