Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η εκδίκαση της πρώτης προσφυγής για τον ΦΠΑ στα νησιά

Από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδικαστεί η πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε για την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου, από επιχειρηματία της Μυκόνου που διατηρεί εστιατόριο.

Στην προσφυγή του, ο επιχειρηματίας ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η από 29.9.2015 υπουργική απόφαση που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος.

Ο επιχειρηματίας, μέσω των δικηγόρων του Παναγιώτη Λαζαράτου και Αλέξανδρου Λυκουρέζου, υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι η εν λόγω απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων.

Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά.

Πλέον της συνταγματικής αρχής της ισότητας, υποστηρίζει ότι παραβιάζεται και η επίσης συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των 6 αυτών νησιών βαρύνονται , όπως τονίζεται στην προσφυγή, με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα 6 νησιά προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου