ΑΠ: Τελεσίδικη και αμετάκλητη η καταδίκη νομάρχη και δημάρχου για τις φονικές φωτιές στην Ηλεία

Το Ποινικό Τμήμα Αρείου Πάγου, ακολουθώντας την πρόταση της αντεισαγγελέα Γ. Μπόμπολη, επικύρωσε την εφετειακή απόφαση με την οποία είχαν καταδικαστεί ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, σε εξαγοράσιμη φυλάκιση 10 ετών για τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, όπου χάθηκαν 36 ζωές.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κατέστησε τελεσίδικη και αμετάκλητη την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων με την οποία καταδικάστηκαν οι κ.κ. Καφύρας και Χρονόπουλος σε φυλάκιση 10 ετών ο καθένας. Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ την ημέρα και το ποσό της εξαγοράς θα καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις των 1.200 ευρώ.

Οι Χ. Καφύρας και Π. Χρονόπουλος καταδικάστηκαν για αμέλεια λήψης των αναγκαίων μέτρων και για έλλειψη της αναγκαίας προσοχής σχετικά με τη μη λήψη κατάλληλων μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς, από την οποία προκληθήκαν θάνατοι.


Κατά τον τότε σχεδιασμό οι τοπικοί φορείς είχαν την υποχρέωση, σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», να έχουν σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες, σκαπτικά μηχανήματα, όπως επίσης και να είχαν προβεί σε διάνοιξη των αγροτικών δρόμων κ.λπ.


Παρ’ όλα αυτά, δεν είχε ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο και στις 24 Αυγούστου 2007 ξέσπασε πυρκαγιά σε οικισμό της Ζαχάρως, από αμέλεια και έλαβε τεράστιες, ανεξέλεγκτες και καταστροφικές διαστάσεις.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις των κ.κ. Καφύρα και Χρονόπουλου, με τις οποίες ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική για αυτούς απόφαση του Εφετείου, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου έχει πλήρη και σαφή αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.


Πηγή: ΑΠΕ