ΦΠΑ στην Παιδεία: Στο "περίμενε" γονείς - επιχειρηματίες - εκπαιδευτικοί

"Στην αναμονή" εξακολουθούν να βρίσκονται γονείς, ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί, μετά τη χθεσινοβραδινή εξαγγελία του πρωθυπουργού - κατά την ομιλία του για τις Προγραμματικές Δηλώσεις, ότι θα ανασταλεί η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, για να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
 
«Ακόμα είμαστε δύσπιστοι και αναστατωμένοι και νιώθουμε ανασφάλεια», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης. «Το πρώτο λογικό βήμα για την κατάργηση του ΦΠΑ έγινε προεκλογικά, όταν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν πίσω το μέτρο. Χθες, έγινε το δεύτερο λογικό βήμα, μετεκλογικά, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού. Αναμένουμε το τρίτο λογικό βήμα, που θα είναι η ολοκληρωτική κατάργηση του μέτρου», πρόσθεσε ο κ. Χαραϊλίδης. Παράλληλα, τόνισε ότι επιδίωξη του ΔΣ του ΣΙΕΙΕ είναι μία άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ούτως ώστε να του εκθέσουν τις πραγματικές διαστάσεις του τι θα συμβεί σε περίπτωση που τελικά το μέτρο ισχύσει.
 
Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης:

«Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει πίσω. Ανησυχούμε, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι η υπόσχεση κατάργησης του ΦΠΑ θα γίνει πράξη».

Εξάλλου, λόγω των συνεχών παρατάσεων της επιβολής του μέτρου, σε αναμονή της τελικής έκβασης για το εάν τελικά θα καταργηθεί ή όχι ο ΦΠΑ βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. «Είναι σαν να είμαστε στην εντατική και μας δίνουν παράταση ζωής για άλλον έναν μήνα», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καθηγητών ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Europalso), κα. Oλυμπία Κρητικού και πρόσθεσε: «Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει ότι το κράτος είναι αναξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, σε όσους έχουν μια μικρή επιχείρηση, σε όσους θέλουν να είναι νοικοκύρηδες και να κάνουν έναν προγραμματισμό».
 
Τέλος, ο Σύνδεσμος Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει: «Οι 170.000 γονείς των 85.000 μαθητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, όπως και χιλιάδες γονείς σε ολόκληρη την Ελλάδα που κάνουν χρήση φροντιστηρίων, δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην άδικη επιβολή ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μέτρου. H επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, που θίγει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 16) που προβλέπει ως βασική αποστολή του Κράτους την Παιδεία».
 

Πηγή: skai.gr