Υπόθεση Εξοπλιστικών: Απολογείται ο Θωμάς Λιακουνάκος

Με την απολογία του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας με ένταλμα της ειδικής ανακρίτριας για θέματα διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη ολοκληρώνεται η δικαστική διαδικασία που άνοιξε με τη σύλληψή του για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο γνωστός επιχειρηματίας εμπλέκεται σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές σε διακίνηση μαύρου χρήματος, ύψους 2 εκατ. ευρώ με αποδέκτες την τότε, αρχές του 2000, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τον Άκη Τσοχατζόπουλο και στη γενική διεύθυνση Εξοπλισμών τον Ιωάννη Σμπώκο.

Η διακίνηση του μαύρου χρήματος αποκαλύφθηκε από τον εντοπισμό off shore εταιρείας με έδρα το Μονακό η οποία από τις έρευνες των δικαστικών αρχών προέκυψε ότι συνδέεται με τον Θωμά Λιακουνάκο.

Δύο μαρτυρικές καταθέσεις, η μία του Γιώργου Καμάρη, ο οποίος έχει εμπλοκή ε διακίνηση μαύρου χρήματος και σε άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα και του χρηματιστή Πέτρου Χριστοδουλίδη επιβεβαίωσαν τα ευρήματα και έδωσαν λεπτομέρειες για τη διακίνηση των χρημάτων σε εταιρείες, δύο τον αριθμό, από τις οποίες μία συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου.

Ο ίδιος ο Θωμάς Λιακουνάκος αρνείται τις κατηγορίες, και με ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη σύλληψή του, έκανε λόγο "για επιλεκτική πρακτική" ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι εταιρείες συμφερόντων του έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες έρευνες από τις φορολογικές αρχές, χωρίς να εντοπιστεί κάτι μεμπτό. Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθεί και σήμερα Παρασκευή, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του και καταθέτοντας πολυσέλιδο υπόμνημα.

Η υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη Λιακουνάκου αφορά στην προμήθεια από το ελληνικό δημόσιο προγράμματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα αεροσκάφη βραζιλιάνικης κατασκευής, τύπου Εμπραέρ, από την σουηδική εταιρεία Ericson, γνωστό και ως σύστημα "ιπτάμενων ραντάρ".

Ο Θωμάς Λιακουνάκος επίσης εμπλέκεται και σε άλλα δύο εξοπλιστικά προγράμματα που ελέγχονται από τις δικαστικές αρχές, το ένα είναι για την προμήθεια των αρμάτων Λέοπαρντ και το άλλο ο λεγόμενος ηλεκτρονικός πόλεμος, για τον οποίο υπάρχει ήδη πρόταση για παραπομπή στο εδώλιο όλων των εμπλεκομένων μεταξύ των οποίων και ο Λιακουνάκος.
Πηγή: Iωάννα Μάνδρου - skai.gr