Σε «πρώιμο στάδιο» οι έρευνες για εγκληματική οργάνωση από καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ

Σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τις καταγγελίες περί υπάρξεως εγκληματικής οργάνωσης από καταθέτες στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, για τις οποίες η Εισαγγελία της Αθήνας οργάνωσε ταξίδι στο Παρίσι όπου και ελήφθη κατάθεση από τον Εβρέ Φαλτσιανί, πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας HSBC.

Η Εισαγγελία της Αθήνας με επίσημη ανακοίνωσή της διαψεύδει δημοσίευμα που έκανε λόγο για αναφορά συγκεκριμένων προσώπων – και πολιτικών – στην κατάθεση Φαλτσιανί, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής».

Στην επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας Αθηνών επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Ηλίας Ζαγοραίος, αναφέρεται:

«Η κατάθεση του μάρτυρα ελήφθη στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από τον μήνα Αύγουστο μετά τη διαβίβαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης φακέλου που αφορά σε κύκλωμα που διαμεσολαβούσε σε ξέπλυμα χρήματος. Της λήψεως της ως άνω κατάθεσης προηγήθηκαν άλλες ανακριτικές ενέργειες. Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και θα απαιτηθούν περαιτέρω ανακριτικές ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί. Η εισαγγελία ουδέποτε ανακοίνωσε ονόματα των υπό διερεύνηση προσώπων και η όποια αναφορά στην παρούσα φάση στερείται νομικής βάσης. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι θωρακισμένη από το Σύνταγμα με εχέγγυα ανεξαρτησίας και θα συνεχίσει να επιτελεί το καθήκον της».

Τονίζεται παράλληλα ότι οι δικαστικές αρχές ενεργούν με βάση τη νομιμότητα και το σύνταγμα «ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση».
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου