ΣτΕ: Ταχύτατη η διαδικασία για την έκδοση απόφασης στο θέμα των Σκουριών

Τάχιστα και ειδικότερα εντός 15νθημέρου από την κατάθεση των προσφυγών θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας αν θα αναστείλει την απόφαση του πρωην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη για προσωρινή διακοπή των εργασιών στα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής. 

Συγκεκριμένα από το Ανώτατο  Δικαστήριο  
- ορίστηκε η 2α Οκτωβρίου ως ημερομηνία συζήτησης της κυρίας προσφυγής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και των σωματείων των εργαζομένων σε αυτή ενώπιον της  Ολομέλειας του ΣτΕ,
-τα εμπλεκόμενα μέρη της δικαστικής διένεξης κλήθηκαν σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ στις 15 Σεπτεμβρίου αλλά  η απόφαση επί της αναστολής δε θα εκδοθεί αυθημερόν  (η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών στου ΣτΕ σε σχηματισμό όμως Ολομέλειας (αυξημένη σύνθεση δικαστών).
-9 επαγγελματικά, πολιτιστικά, κλπ σωματεία της Χαλκιδικής κατέθεσαν σήμερα παρέμβαση υπέρ της απόφασης του κ. Σκουρλέτη και φυσικά υπέρ της αναστολής λειτουργίας του μεταλλείου.
       
Οι προσφυγές έχουν κατατεθεί από την εταιρεία  Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων και ζητούν να «παγώσει» αρχικά με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του ΣτΕ η επίμαχη απόφαση του κυρίου Σκουρλέτη  με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού,  στην συνέχεια να ανασταλεί και να ακυρωθεί.

Υποστηρίζουν ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτη  με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Τα Σωματεία που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ στο πλευρό της Ελληνικός Χρυσός είναι τα εξής:  1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής,  2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.

Σήμερα 9 σωματεία πάντως,  (1) Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλη Παναγιά, 2) Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Αριστοτέλη, 3) Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης», 4) Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγιάς, 5) Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων  Ρόδων «Προσφυγική Αναγέννηση», 6)  Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού, 7) Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγιάς, 8) Σύλλογος Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού και 9) Σωματείο Επαγγελματιών Ουρανούπολης Χαλκιδικής), κατέθεσαν στο ΣτΕ παρέμβαση υπέρ της διατήρησης, αλλά και  της νομιμότητας της απόφασης του κ. Σκουρλέτη.

Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός