Μέτρα για τη μεταναστευτική κρίση ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Την οικονομική ενίσχυση των νησιών που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών, καθώς και τη διάθεση 10 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοινώνοντας τις πρωτοβουλίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση.

Ο υπουργός τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή της ορκωμοσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη για επιτάχυνση λύσης του ζητήματος. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης εξήρε την ανταπόκριση του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς, όπως είπε, «η ανταπόκριση μέχρι τώρα της Ευρώπης ήταν χλιαρή και η άφιξη του κ. Αβραμόπουλου αποτελεί εξαίρεση αυτού του κανόνα απάθειας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, το πρόβλημα δεν θα τείνει μειούμενο αλλά αυξανόμενο, καθώς το 80% των ροών είναι πρόσφυγες.

Ο κ. Μουζάλας είπε πως τα μέτρα που λαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, με στόχο να κρατήσουμε τις ροές σε επίπεδα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντέξουν, χωρίς όμως τη δημιουργία χώρων συμφόρησης στην Αθήνα.

«Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι, και τα στοιχεία αυτά πρέπει να τα πούμε στους εταίρους μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης.

Η Ελληνική Αστυνομία χρωστάει 9 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ