Τις πρώτες μειώσεις θα δουν τις επόμενες μέρες οι συνταξιούχοι

Την πρώτη «ψυχρολουσία» θα βιώσουν τις επόμενες μέρες οι συνταξιούχοι, καθώς στις συντάξεις Σεπτεμβρίου θα δουν τις πρώτες μειώσεις στις απολαβές τους λόγω της εφαρμογής των αυξημένων εισφορών υπέρ υγείας που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν κατά 2%, καθότι οι κρατήσεις θα διαμορφωθούν στο 6%, από 4% που ήταν έως σήμερα. Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση στις επικουρικές συντάξεις, όπου ενώ έως τώρα δεν υπήρχε εισφορά υπέρ υγείας, πλέον θα εφαρμόζεται κράτηση 6%.

Οι μειώσεις ωστόσο στις επικουρικές δε σταματούν εκεί. Η απόφαση του Παύλου Χαϊκάλη – λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο – να ενοποιήσει 11 φορείς επικουρικής ασφάλισης με 200.000 ασφαλισμένους θα έχει ως αποτέλεσμα νέες μειώσεις που θα υποστούν περίπου 120.000 συνταξιούχοι.

Η υποχρέωση της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνηση να εξασφαλίσει ισοδύναμα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε περικοπές που θα ξεπεράσουν το 10%.

Την ίδια ώρα, στον αέρα παραμένει το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που αφορά όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Ιανουαρίου του 2015. Ο νέος νόμος προβλέπει βασική και αναλογική σύνταξη.
Πηγή: skai.gr - Χριστίνα Νικολαΐδου