Το plan b ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τον Γιάνη Βαρουφάκη (upd)

Ενεργοποιείται η ελληνική δικαιοσύνη αναφορικά με το plan b Βαρουφάκη για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, και τις σοκαριστικές λεπτομέρειες που αποκάλυψε η Καθημερινή της Κυριακής, όπως επιβεβαιώθηκαν πλήρως από το σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο.

Τα σενάρια πιθανής παρέμβασης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου εξετάσθηκαν εκτενώς κατά την διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης υπό την προεδρία της Εισαγγελέως Ευτέρπης Γκουτζαμάνη,  που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα) και στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμοι δικαστικοί λειτουργοί και στελέχη της εισαγγελίας.  

Καταρχάς υποστηρίχθηκε η άποψη της άμεσης δικαστικής παρέμβασης και της παραγγελίας διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Ωστόσο δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι επικράτησε το σενάριο εφαρμογής των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ως προς το πρόσωπο του κυρίου Βαρουφάκη και συνακόλουθα της διαβίβασης του σχετικού φακέλου στη Βουλή για τα δέοντα.

Φάκελος ο οποίος θα περιλαμβάνει: αφενός μεν τις δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν ήδη καταθέσει ο Απόστολος Γκλέτσος, επικεφαλής του κόμματος "Τελεία" αλλά και ο δικηγόρος Παν. Γιαννόπουλος και με τις οποίες ζητούν την παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών στο Ειδικό Δικαστήριο, για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο, κατά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Και αφετέρου τα στοιχεία που προκύπτουν για το plan b Βαρουφάκη, τις λεπτομέρειες του οποίου δημοσίευσε πρώτη η Καθημερινή της Κυριακής. 

Η ποινική, δικαστική οδός θα ακολουθηθεί πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τους λοιπούς εμπλεκόμενους στην εξύφανση και προετοιμασία του περίφημου plan b.

Εκπρόσωποι κομμάτων έχουν ήδη ζητήσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας. Ωστόσο επί του παρόντος δεν έχουν κατατεθεί  μηνύσεις σε βάρος του πρώην υπουργού.
 
Νομικοί κύκλοι, από πλευράς τους, εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κυρίου Βαρουφάκη στο διεθνές forum της 16ης Ιουλίου, ενώ υπογραμμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τη Δικαιοσύνη.
 

Πηγή: skai.gr