Έντονη ενόχληση της Αθήνας με τη Σερβία, με αιχμές Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ

Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Ελλάδα με τη συμπεριφορά της Σερβίας στα Βαλκάνια λόγω πρόσφατων προκλητικών κινήσεων του Βελιγραδίου σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και την ονομασία της ΠΓΔΜ, με την Αθήνα να έχει ήδη προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, κατά το τελευταίο διάστημα η σερβική πλευρά έχει προβεί σε μια σειρά ακατανόητων κινήσεων, ασκώντας πίεση μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διευθέτηση της ονομασίας των Σκοπίων σε βάρος των ελληνικών θέσεων, αλλά και με διαρροές στον σερβικό Τύπο, όπου γίνεται λόγος για δήθεν άσκηση πιέσεων στην Αθήνα για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, διπλωματικοί παράγοντες τόνισαν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι – παρά τις παρεμβάσεις – αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με διάθεση συμβιβασμού. Υπογράμμισαν δε πως τα Σκόπια θα πρέπει από την πλευρά τους να ξεπεράσουν τη νοοτροπία του αλυτρωτισμού, και να υποχωρήσουν από άκαμπτες θέσεις που εμποδίζουν τη συνεννόηση.

Σχετικά με τα σερβικά δημοσιεύματα για το Κοσσυφοπέδιο, οι κύκλοι του ΥΠΕΞ διευκρίνισαν ότι η πολιτική της Αθήνας αποτελεί απλούστατα εφαρμογή συμφωνιών που υπογράφηκαν από το 2000 έως το 2013, ακολουθούνται επί χρόνια, και είναι απόλυτα γνωστές στην σερβική κυβέρνηση. Επισήμαναν μάλιστα πως στην πραγματικότητα η Σερβία έχει επιδιώξει εμβάθυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, παρά τη δημόσια εικόνα που δίνουν στο εσωτερικό μέτωπο.

Οι ίδιοι κύκλοι αποσαφήνισαν ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι της ώρας, αλλά και πως η Αθήνα ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντά της.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημείωσαν με δυσαρέσκεια ότι η Αθήνα υποστηρίζει επί χρόνια την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που το Βελιγράδι έσπευσε να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ, με βάση τα στενά του συμφέροντα.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης