Πυροσβεστική: Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην περιοχή Αυλάκι - Κουβαρά

Καλύτερη είναι εικόνα της πυρκαγιάς ανάμεσα στο Αυλάκι και τον Κουβαρά, καθώς το ένα από τα δύο μέτωπα έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της πυροσβεστικής Νίκου Τσόγκα στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Τσόγκας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή. 

Επιχειρούν 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 57 πυροσβέστες, 17 άτομα πεζοπόρο, ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συμβάλουν δύο ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι έξι με επτά μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. 

Υπαινιγμούς για εμπρησμό άφησε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μαρκοπούλου – Μεσογαίας Σωτήρης Μεθενίτης, τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο να ξεσπάει η φωτιά στο δάσος για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, με αντίθετο άνεμο.

«Είναι πολύ ύποπτο το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και δύσβατο σημείο» ανέφερε ο κ. Μεθενίτης, σημείωσε επίσης όμως ότι η κατάσταση είναι πλέον αισθητά καλύτερη.

«Υπάρχουν κάποια σπίτια συμπολιτών που έχουν χτιστεί παράνομα μέσα στο δάσος. Η φωτιά είναι 500 μέτρα από ένα μοναστήρι. Η εικόνα που έχω είναι ότι δεν βρίσκεται σπίτι σε κίνδυνο» ανέφερε πάντως.

<p><a href="http://civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/150722.gif">Download Original</a></p>

Ο κ. Μεθενίτης απηύθυνε έκκληση για υδροφόρες, αλλά και να μην πλησιάζει κανένας πολίτη την περιοχή γιατί εμποδίζει κίνηση οχημάτων. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με την ΚΕΔΕ για υδροφόρες και εκπαιδευμένες δυνάμεις… Κάναμε έκκληση σε όλους τους όμορους δήμους, δύο έχουν ανταποκριθεί» σημείωσε.

Μιλώντας στον σταθμό μας ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να μην ανοίξει η φωτιά, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι στην κορυφή του δάσους.

Ο κ. Τσόγκας εξήγησε ότι τα πολλά εξοχικά είναι στο Αυλάκι και η φωτιά δεν πηγαίνει προς τα εκεί και έχουν ήδη περιφρουρήσει τα σπίτια που είναι διάσπαρτα στο βουνό. «Προσπαθούμε να σώσουμε το δάσος», είπε χαρακτηριστικά ο κ Τσόγκας, ενώ και εκείνος απεύθυνε έκκληση να μην κάνει ο κόσμος άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή, γιατί εμποδίζει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς, στην περιφέρεια Αττικής, στη Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, τα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Ζάκυνθο, τις Κυκλάδες, και τους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Πηγή: skai.gr