20.000 ευρώ αποζημίωση για σχεδόν 20 χρόνια καθυστέρηση έκδοσης απόφασης

Δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση για μία υπόθεση διοικητικής φύσεως αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως οι παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης είναι πολύ βαθιές και οι συνέπειές τους οδυνηρές για την απονομή δικαίου αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η υπόθεση έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου προσέφυγε τεχνική εταιρεία ζητώντας να της καταβληθεί αποζημίωση 20 χιλιάδων ευρώ ως ικανοποίηση για την ζημιιά που υπέστη από τη χρόνια αρνησιδικία σε εκδίκαση αιτήματός της για έννομη προστασία.

Η υπόθεση έφθασε στην ελληνική δικαιοσύνη - διοικητικά δικαστήρια- το 1996 χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να αποφανθεί το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας τελικώς εκδίκασε επί της ουσίας την υπόθεση μετά από 19 αναβολές και 16 χρόνια, δύο μήνες και εννέα ημέρες για να έκδοση την απόφαση του.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επελήφθη εν έτει 2001 και η μία αναβολή διαδεχόταν την άλλη χωρίς ποτέ οι αναβολές να οφείλονται σε αιτήματα της αιτούσας εταιρείας, αλλά σε κωλύματα που σχετίζονταν με λόγους που αφορούσαν άλλους λόγους.

Τελικά η αναίρεση συζητήθηκε 2 Μάιου 2014 και η απόφαση δημοσιεύθηκε 29 Δεκεμβρίου 2014.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει «συγκλονιστικά υπερβολικό και μη εύλογο» το διάστημα των 16 και άνω ετών που χρειάστηκε το ΣτΕ μετά  από  19 αναβολές να εκδώσει την απόφασή του.

Επικαλούμενη η εταιρεία την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για ταχεία δίκη, αλλά και την νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογούνται πάνω από τρις αναβολές στην ίδια υπόθεση, ζητεί  τώρα 20.000  ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Ακόμη, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι η  τεράστια αυτή καθυστέρηση έκδοσης της δικαστικής απόφασης  δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης, όπως προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία (νόμος 4055/2012), αλλά ούτε καλύπτει τις απαιτήσεις της ΕΣΔΑ για λογική προθεσμία έκδοσης των  δικαστικών αποφάσεων.

Το χρηματικό ποσό το διεκδικεί επικαλούμενη  ότι  για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση δεν ευθύνεται η ίδια, αλλά ούτε έχει  κανένα μερίδιο συμμετοχής στην καθυστέρηση εκδίκασής της.

Πάντως, νομικοί κύκλοι ανέφεραν  ότι τα χρηματικά ποσά που επιδικάζονται στους πολίτες  και σε βάρος του Δημοσίου, λόγω καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, στην ουσία πληρώνονται και πάλι από τους πολίτες μέσω της φορολογίας τους.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν  ότι είναι αναγκαία η τροπολογία της ισχύουσας νομοθεσίας έτσι ώστε τα χρηματικά ποσά που επιδικάζονται  λόγω μεγάλης καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων να καταβάλλονται από τους δικαστές που ευθύνονται για την καθυστέρηση και  παράλληλα  οι δικαστικοί λειτουργοί να φοροαπαλλάσσονται για τα ποσά αυτά.

Επίσης, οι  προσφυγές των πολιτών που διεκδικούν αποζημίωση λόγω καθυστέρησης να εκδικάζονται από άλλα όργανα στα όποια ή δεν θα συμμετέχουν δικαστές  ή θα αποτελούν την μειοψηφία στην σύνθεση του νέου οργάνου.

Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου