Υπέρ του «Ναι» δηλώνει στον ΣΚΑΪ ο Ρόμπερτ Γουίλσον

Υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάσσεται με δήλωση του στον ΣΚΑΪ ο Αμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ρόμπερτ Γουίλσον.

«Έχω πολλά συναισθήματα για τους Έλληνες. Βλέπω ότι η χώρα σας περνάει δύσκολες στιγμές όμως πάντα επιβιώνετε. Και τώρα θα επιβιώσετε μέσα από την ιδέα της Ευρώπης», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τον Πέτρο Κιρκιλή ο καταξιωμένος σκηνοθέτης.

«Για μένα η Ελλάδα είναι η Ευρώπη. Ψηφίστε ΝΑΙ για να παραμείνετε στην Ευρώπη. Ψηφίστε ΝΑΙ!» καταλήγει.


Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Γουίλσον;

Ρόμπερτ Γουίλσον (Robert Wilson) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας. Πολύπλευρο καλλιτεχνικό ταλέντο, έχει διακριθεί και ως σκηνογράφος, χορογράφος, εικαστικός, περφόρμερ και αρχιτέκτονας.

Η φήμη του εξαπλώθηκε το 1976, όταν παρουσίασε στο φεστιβάλ της Αβινιόν και σε συνεργασία με τον Φίλιπ Γκλας το έργο «Αϊνστάιν στην ακρογιαλιά».

Ακολούθησε διεθνή καριέρα στην σκηνοθεσία με λαμπερές συνεργασίες από τον χώρο της ροκ μουσικής (Τομ Γουέιτς, Λου Ριντ, Ντέι¬βιντ Μπερν), της όπερας (Τζέσι Νόρμαν), του μπαλέτου (Συλβί Γκιγιέμ) και ακόμα της μόδας και της πολιτικής. Από το 1995 διατηρεί το θεατρικό εργαστήριο Γουετερμιλ Σέντερ (Watermill Center,Κέντρο του Νερόμυλου σε ελληνική απόδοση).

Το 2012 σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο, με Έλληνες ηθοποιούς και στην ελληνική γλώσσα μια δική του εκδοχή της Ομηρικής «Οδύσσειας».

Έχει τιμηθεί με πολλά διακρίσεις. Ενδεικτικά:
  • Βραβείο Όμπι για σκηνοθεσία
  • Χρυσό λιοντάρι στη Μπιενάλε της Βενετίας για γλυπτική
  • Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών (American Academy of Arts and Letters)
Πηγή: Πέτρος Κιρκιλής