Κορκίδης: «Οι μικρομεσαίοι φτωχύναμε για να μην πτωχεύσει η χώρα»

Για λυσσαλέα επιχείρηση να υποστούν πλήγμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τότε που υπεγράφη το πρώτο Μνημόνιο κι έπειτα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια.

«Οι μικρομεσαίοι φτωχύναμε για να μην πτωχεύσει η χώρα», είπε ο κ. Κορκίδης στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ενώ πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμεναν στη μείωση των μισθών και μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν είχε προτείνει να πέσουν οι μισθοί στα επίπεδα των 300 ευρώ, όταν είχε συναντηθεί με μέλη της ΕΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε επίσης την άποψη πως η επιδίωξη της τρόικας και του μνημονίου γενικότερα ήταν «η κατάργηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα».

Χαρακτήρισε υπερβολικές τις απαιτήσεις που διατυπώνονταν από τους πιστωτές, όταν μάλιστα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης δεν ίσχυε σχεδόν τίποτα από αυτά που ζητούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα.

Ο Βασίλης Κορκίδης, ερωτηθείς από το Χρήστο Σταϊκούρα, επισήμανε ότι οι πρόωρες εκλογές το 2009 «μάλλον επιβάρυναν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» ενώ εκτίμησε ότι το επίπεδο των πολιτικών δεν ήταν το κατάλληλο προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επάρκεια την κρίση.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε και την απορία του πως μπήκαν στο δημόσιο διάλογο όροι όπως η μετενέργεια, όροι που όπως παραδέχθηκε τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι εργοδότες δεν ήξεραν.

«Ποιοι τα είπαν αυτά και πως τα έμαθαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών;» διερωτήθηκε ο κ. Κορκίδης.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας