Στον αέρα η λειτουργία του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης

Θολό παραμένει το τοπίο σε σχέση με τη λειτουργία του Μουσείου Μάχης της Κρήτης, με τα σκονισμένα κειμήλια που έχουν δωρηθεί στο δήμο Ηρακλείου από αντιστασιακούς και τους απογόνους τους να παραμένουν στοιβαγμένα στο χώρο της Στοάς Μακάσι, ο οποίος δεν είναι επισκέψιμος, και το δήμο να μην αποκλείει κάποια από αυτά τα κειμήλια να έχουν χαθεί!

Σύμφωνα με το cretalive.gr, απογοητευμένοι από την απραξία σε σχέση με το Μουσείο, οι απόγονοι των αντιστασιακών που δώρισαν αντικείμενά τους, έχουν αρχίσει να ζητούν να τους επιστραφούν τα αντικείμενα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Φοίβου Ιωαννίδη ο οποίος έχει αιτηθεί να του επιστραφεί πορτοφόλι του πατέρα του, με σφαίρα, με την οποία εκτελέστηκε το Μάιο του 1944.

Υπενθυμίζεται ότι τα αντικείμενα από την περίοδο της Κατοχής παραχωρήθηκαν στο δήμο Ηρακλείου, το 1992, οπότε αποφασίστηκε η λειτουργία Μουσείου για τη Μάχης της Κρήτης. Το 1994 τ Μουσείο λειτούργησε σε ημιυπόγειο, σε ένα κτίριο ακατάλληλο που είχε μάλιστα πλημμυρίσει, ενώ το 2013 τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στη Στοά Μακάσι η οποία έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει.

Το χώρο επισκέφθηκε, σήμερα Παρασκευή, η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη η οποία εξήγησε ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής του χώρου, ενώ σε ό,τι αφορά τα αντικείμενα, δεν υπάρχει μια λίστα με βάση την οποία μπορεί να γίνει αντιπαραβολή των αντικειμένων που υπάρχουν και αυτών που έχουν δωρηθεί. Η κ. Πλεύρη δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο κάποια από τα αντικείμενα που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο για να εκτεθούν στο Μουσείο, να έχουν κάνει φτερά...

Η κ.Πλεύρη πρόσθεσε πως πρόθεση του δήμου είναι να διαμορφωθεί ένας χώρος αντάξιος της ιστορίας και των εκθεμάτων, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το ότι όλα αυτά τα αντικείμενα στοιβάχτηκαν στο χώρο της Στοάς Μακάσι, χωρίς να δοθεί καμία περαιτέρω σημασία.
Πηγή: skai.gr