Δημόσιες οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια

Δημόσιες θα είναι όπως όλα δείχνουν οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής που έχει αναλάβει να ερευνήσει την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εξεταστικής η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, εισήγηση με την οποία συμφώνησε ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα περισσότερα από τα 17 μέλη που απαρτίζουν την εξεταστική επιτροπή.

Επιφύλαξη για το δημόσιο χαρακτήρα των συνεδριάσεων εξέφρασε πάντως ο Χαράλαμπος Αθανασίου από τη ΝΔ, λέγοντας ότι οι επιτροπές συχνά λειτουργούν όπως οι ανακριτικές αρχές και ως εκ τούτου θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω εάν οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσιες.

Ο στόχος της επιτροπής, όπως τόνισε ο κ Βίτσας, είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ δεσμεύθηκε ότι η επιτροπή θα διερευνήσει όλες τις ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες και στο βαθμό που μπορεί θα τις αποδώσει. Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες που θα εξεταστούν, αναμένεται να κληθούν αρχικά πρόσωπα που την τελευταία πενταετία πήραν κρίσιμες αποφάσεις για τα δημόσια οικονομικά και σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους πρώτους μάρτυρες που θα εξεταστεί θα είναι ο τέως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της έως τις 6 Οκτωβρίου ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα να παραταθούν οι εργασίες της επιτροπής κατά 2 μήνες.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να διεξαχθεί στις 14 Μαΐου.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας