Πρώτη προσφυγή κατά της συνταγματικότητας της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Τη συνταγματικότητα της ψηφισθείσας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς κατατέθηκε η πρώτη σχετική προσφυγή από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Σίνδος).

Το ΤΕΙ υπογραμμίζει ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα. Ζητά λοιπόν και την αναστολή της και την ακύρωση της επίμαχης ΠΝΠ.

Σημειώνει μάλιστα πως το μέτρο συνιστά «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» που θα επιφέρει βαρύτατες επιπτώσεις και θα οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος.

Ακόμη, το ΤΕΙ αναφέρει ότι η επίμαχη ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος για το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απορρίπτει δε τα περί επείγουσας αναγκαιότητας αφού «η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί», καθώς μάλιστα «η δημοσιονομική κρίση μαστίζει την χώρα ήδη από το έτος 2010».
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου