Παραπομπή σε δίκη της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»

Σε δίκη παραπέμπονται συνολικά οκτώ άτομα για τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο και φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης ο Κωνσταντίνος Τζεβελέλος, που είναι και προσωρινά κρατούμενος και για τον οποίο το Συμβούλιο Εφετών, που αποφάσισε την παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη, δεν έκανε δεκτό το αίτημα του για αποφυλάκιση.

Μεταξύ των εμπλεκομένων και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος. Ο κ. Ρόντος βρισκόταν στο υπουργείο εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003. Διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ.

Στο εδώλιο επίσης εν ενεργεία διπλωμάτες και υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Όλοι τους κατηγορούνται για απάτη με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι κατηγορούμενοι, πλην του Κ. Τζεβελέκου και της Μαρίας Μακρυνιώτη, αντιμετωπίζουν επίσης τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της απιστίας στην υπηρεσία.

Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος θα δικαστεί επίσης για άμεση συνεργεία στις παραπάνω πράξεις καθώς και για οπλοκατοχή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορία που αποδίδεται και στη Μαρία Μακρυνιώτη. Ο Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται επίσης και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου. Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004 και φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν σε άλλους, από τους οριζόμενους σκοπούς.

Επισημαίνεται ότι ο Α. Ρόντος, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ, στην απολογία του είχε είχε μεταξύ άλλων υποστηρίξει ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου