Με έκτακτη σύνοδο αποφασίζουν τα ΑΕΙ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Στην έκτακτη σύνοδο του Σαββάτου θα καθορίσει τη στάση της η σύνοδος των πρυτάνεων σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, τη στιγμή που Δήμοι και Περιφέρειες ήδη αρνούνται να παραχωρήσουν το ρευστό τους στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε με έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, τα πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015 και παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών.

Οι πόροι που έχουν διατεθεί στις αχολές, αναφέρει η Σύνοδος, αφορούν συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες - μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι.

Η σύνοδος τονίζει ότι τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Διαχείρισης και τα ΕΠΙ των Πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Σύνοδος θα διερευνήσει το θέμα, απευθύνοντας άμεσα σχετικό ερώτημα στις Νομικές Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα καθορίσει τη στάση της, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες συνέπειες στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και τις νομικές πτυχές του θέματος.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ