«Όχι» Δήμων και Περιφερειών για τα ταμειακά διαθέσιμα (upd)

Ενιαίο μέτωπο συγκροτούν ΚΕΔΕ και Ένωση Περιφερειών για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση των δυο συντονιστικών οργάνων το απόγευμα, κι ενώ είχαν προηγηθεί, σε κλίμα μεγάλης έντασης, μαραθώνιες συνεδριάσεις με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Παράλληλα, δήμοι και περιφέρειες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, χωρίς να προσδιορίσουν τη μορφή τους.

Νωρίτερα, η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει με ψήφισμά της την απόσυρση της επίμαχη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ζητώντας παράλληλα ειλικρινή διάλογο για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Η Ένωση κάλεσε επίσης τους Δήμους να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου στις 7-9 Μαΐου.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησε νωρίτερα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Στην ανακοίνωση των περιφερειαρχών τονίζεται ότι δεν πρόκειται να δώσουν τα ταμειακά τους αποθέματα αν προηγουμένως δεν συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Απάντηση από το Μαξίμου

Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου απηύθυνε έκκληση σε δημάρχους και περιφερειάρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και τη χώρα.

Παράλληλα, το Μαξίμου τονίζει πως η κυβέρνηση διασφαλίζει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας στις συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προέβη στην κίνηση αυτή για να διασφαλίσει τη ρευστότητα της χώρας για το επόμενο δίμηνο.

Παρών στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ήταν και ο πρόεδρος της ΠΟΕ -ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος ζήτησε να κλείσουν οι Δήμοι την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας και να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Πηγή: skai.gr