Μπουτάρης: Απαράδεκτη αλλά δικαιολογημένη η κίνηση για τα διαθέσιμα των ΟΤΑ

«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, την απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τα διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «όταν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, τότε δικαιολογείται η κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις» αλλά θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει προηγουμένως συμφωνία με τους δημάρχους, αλλιώς πρόκειται για «μια αυθαιρεσία άνευ προηγουμένου».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ.Μπουτάρης, τόνισε «ότι η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να βγούμε από το λούκι» και η χώρα βρίσκεται σε μια φάση διαπραγματεύσεων στην οποία πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις.

«Εάν εκπληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις, η ΕΕ θα ανοίξει τη στρόφιγγα για κάποια λεφτά για το επόμενο διάστημα. Τώρα εάν αυτό κάποιοι θα το πουν κωλοτούμπα, άλλοι θα το πουν γύρισε από δω, γύρισε από κει, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δε την στάση της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι «είναι αντίθετης παράταξης από την κυβέρνηση και προφανώς λειτουργούν και πολιτικά κίνητρα».

Ο κ.Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση των αποθεματικών του δήμου που ανέρχονται σε 14 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα έχει επιπτώσεις στην μισθοδοσία των υπαλλήλων αλλά «εάν στεγνώσουν τα ταμεία, δε θα μείνουν απλήρωτοι μόνο οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της Ελλάδας».

Στις σκέψεις του δήμου είναι η προσφυγή στο ΣτΕ με ασφαλιστικά μέτρα, όμως οι περαιτέρω κινήσεις του θα καθοριστούν μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, στο δημοτικό συμβούλιο της προσεχούς Παρασκευής.

Πάντως, για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν μονόδρομος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, «αν δεν πάρει τώρα τα αποθεματικά, θα τα πάρει αργότερα».
«Αν δε σωθεί η χώρα, αντιλαμβάνεστε ότι ούτε αποθεματικά μετράνε, ούτε τίποτα. Το κυριότερο απ' όλα είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα. Και η χώρα για να σωθεί πρέπει να εκπληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις. Εάν χρειάζονται τα αποθεματικά των δήμων, των ΔΕΚΟ, των όποιων, για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις με την προοπτική ότι θα έρθει η συμφωνία και θα ανοίξουν οι στρόφιγγες για τα λεφτά, τότε προφανώς και καλά κάνει».

Ο κ.Μπουτάρης συνέστησε, τέλος, ψυχραιμία και να «μην μένουμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος».

«Το δάσος είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα και για να σωθεί η χώρα χρειάζονται λεφτά. Λεφτά θα πάρουμε και δανεικά απ' τη γιαγιά μας» κατέληξε.
Πηγή: skai.gr