Διευκρινίσεις Μάρδα για την ΠΝΠ των ταμειακών διαθέσιμων στους ΟΤΑ

Τους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα εκταμιευτούν τα διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διευκρίνισε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες που αφορούν το προσεχές 15νθήμερο και τα υπόλοιπα κεφάλαια που δεν θα χρειαστούν για την εξυπηρέτηση των ταμειακών τους αναγκών θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

Όποιος δήμος αιτηθεί επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως, ενώ ποσά μεγαλύτερα από 20%, θα επιστρέφονται εντός ολίγων ημερών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε τους Δημάρχους ότι δεν θα χάσουν τα χρήματα ούτε θα χαθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ, αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών, αλλά σε μετάθεση πληρωμών.

Εξάλλου θυελλώδεις είναι οι αντιδράσεις των δημάρχων και των Περιφερειαρχών αλλά και της Αντιπολίτευσης, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που καθιστά «υποχρεωτική» τη μεταφορά των ταμειακών τους διαθέσιμων σε λογαριασμό στην τράπεζα της Ελλάδας

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειαρχών προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες από την πλευρά τους εμμένουν στις αντιδράσεις τους, υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά τους διαθέσιμα αφορούν τις άμεσες ανάγκες τους.

Σε νέα ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει οτι «παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο θεωρώντας την Αυτοδιοίκηση τιμάριο της Κεντρικής Διοίκησης».

«Εμείς θα αρνηθούμε να δώσουμε τα χρήματα γι΄ αυτό και προσφύγαμε και στο ΣτΕ κατά της Πράξης και αυτό πρέπει να αποφασίσουν και τα συλλογικά μας όργανα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

«Τα χρήματα που μας παίρνουν, είναι χρήματα της καθημερινότητάς μας. Είναι χρήματα για τους νεφροπαθείς, για τα σχολικά δρομολόγια, για να πληρώσουμε τα δημόσια έργα» είπε και συμπλήρωσε «Αν θέλουν ας μας πουν να παραιτηθούμε να βάλουν στις θέσεις μας Δημόσιους Υπαλλήλους να είναι πιο υπάκουοι».

«Ας μας έλεγαν» προσέθεσε, «τι μπορείτε να δώσετε, όχι να μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα τα πάρουν και στη συνέχεια να τα παίρνουν με ΠΝΠ».


Πηγή: skai.gr