«Πουλούσαν» μελλοντικές επιδοτήσεις σε μικροεπενδυτές

Να παραπεμφθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης οκτώ άτομα που κατηγορούνται ότι απέσπασαν χρήματα από δεκάδες μικροεπενδυτές, στους οποίους υπόσχονταν ότι θα εξασφαλίσουν επιδοτήσεις για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και ανάπτυξη εκτροφείων σαλιγκαριών, προτείνει εισαγγελέας.

Το ύψος της απάτης, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, προσεγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτούς, στους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργός «δείχνει» το εδώλιο, είναι υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος ετέθη σε αυτοδίκαιη αργία.

Ακόμη, στην υπόθεση εμπλέκονται δύο επιχειρηματίες, που -μεταξύ άλλων- υπήρξαν μέτοχοι σε κατασκευαστική εταιρεία. Τα υπόλοιπα πρόσωπα εμφανίζονταν ως τραπεζικά στελέχη, ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης κι ένας ως μηχανικός.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι παρουσιάζονταν στους παθόντες ως δήθεν ειδήμονες στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και στη δημιουργία και λειτουργία εκτροφείων σαλιγκαριών. Αφού έπειθαν τα θύματά τους ότι είναι φερέγγυα πρόσωπα, τους έλεγαν ότι έχουν δήθεν τη δυνατότητα να εντάξουν τις επενδύσεις τους στον αναπτυξιακό νόμο ώστε αυτές να επιδοτηθούν.

Κατ' αυτόν τον τρόπο κατηγορούνται ότι απέσπασαν, από τις αρχές του 2011 έως το ίδιο διάστημα το 2012, από τουλάχιστον 40 μικροεπενδυτές, ποσό που ξεπερνάει το 1,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμα που θα εκδώσει το επόμενο διάστημα, θα αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ