Βούτσης για μετανάστες: Οι δομές υποδοχής «έμπρακτο διαβατήριο»

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, τόνισε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μετά από ευρεία σύσκεψη εργασίας για το μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, και των περιφερειαρχών, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι συζητήθηκε η διαμόρφωση των δομών υποδοχής στις περιφέρειες, που θα αποτελέσουν «το έμπρακτο διαβατήριο της χώρας» και για να αποδεσμευτούν πόροι, αλλά και για να τεθεί μαζί και με τις άλλες χώρες του νότου το θέμα της ανάληψης ευθύνης και από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα πνίγηκαν 400 άνθρωποι στη Μεσόγειο, ενώ το 2014 πνίγηκαν 3.500 άνθρωποι.

Ο Γιάννης Πανούσης από την πλευρά του εκτίμησε ότι θα ήταν λάθος να μοιράζονται οι μετανάστες μόνο σε Αθήνα και Πειραιά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδρομή όλης περιφέρειας.

Είπε επίσης ότι όσοι διαθέτουν εξάμηνη άδεια παραμονής πρέπει να έχουν περιορισμένο δικαίωμα εργασίας και για να νιώθουν χρήσιμοι και για να τονωθεί η αγροτική παραγωγή.

«Υπάρχει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής. Όταν έχεις 9 εκατ. Έλληνες δεν μπορείς να έχεις 5 εκατ. αλλοδαπούς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην αστυνομία, είπε ότι είναι παρούσα στα νησιά και τις πύλες εισόδου και η παρουσία της θα ενδυναμωθεί κι άλλο. Ο κ. Πανούσης άφησε αιχμές για τη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι «οι μετανάστες εξαφανίζονται», λέγοντας ότι όλη η νομοθεσία στηρίζεται στον έλεγχο της εισόδου όμως δεν είναι δυνατόν ένα κράτος να λεει «δεν ξέρω τι γίνεται στην έξοδο». «Όπως μπαίνουν κρυφά, μπορούν να βγουν και κρυφά, αλλά δεν είναι δυνατό να έρχονται 100 χιλιάδες, να επαναπροωθούνται 10 χιλιάδες και οι υπόλοιποι να είναι αόρατοι. Θα πρέπει να ξέρουμε πού είναι» επισήμανε ο υπουργός.

Σχετικά με το πόσοι είναι οι μετανάστες στη χώρα μας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι έχουμε 500 χιλιάδες νομιμοποιημένους και 300 χιλιάδες άτυπους.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, είπε ότι το μεταναστευτικό είναι φλέγον εθνικό, ευρωπαϊκό και ανθρωπιστικό θέμα.

Ο κ. Αγοραστός παρατήρησε πως αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και πρέπει να στέλνουμε αποτρεπτικά μηνύματα (προς τις χώρες προέλευσης), «γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα συνοχής, κοινωνικής ασφάλειας και κοινωνικού αυτοματισμού. Φτωχούς και ανήμπορους έχουμε και στην Ελλάδα.»

Στέλνοντας εξάλλου μήνυμα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα είπε να μην πειράξει χρήματα των περιφερειών γιατί τα έχουν για έκτακτη ανάγκη.

Τα στοιχεία που έδωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου είναι ενδεικτικά της κατάστασης: Τις πρώτες 57 μέρες του 2015 έχουν μπει στο βόρειο Αιγαίο 8.650 μετανάστες, ενώ όλο το 2014 είχαν εισέλθει 24.962 άτομα.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Λέσβος. Τον Απρίλιο του 2014 είχαν μπει στο νησί 642 μετανάστες και τον Απρίλιο φέτος 2204. Από αυτούς οι περισσότεροι, 1080 άτομα, είναι Αφγανοί και οι 791 είναι Σύροι.

Η κ. Καλογήρου ζήτησε την ενίσχυση σε προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην περίθαλψη το λιμενικό και την αστυνομία και άμεση οικονομική ενίσχυση.
Πηγή: skai.gr - Λουίζα Κροντήρη