ΕΚΠΑ: 20 συλλήψεις γύρω από την πρυτανεία, αλλά η κατάληψη συνεχίζεται

Σε είκοσι συνολικά συλλήψεις γύρω από την πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τελεί υπό κατάληψη για 16 συνεχόμενη ημέρα, έχει προχωρήσει από τη Δευτέρα η αστυνομία, χωρίς όμως να επεμβαίνει για να δώσει τέλος στην κατάληψη παρά τις αγωνιώδεις και αλλεπάλληλες εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών.

Ειδικότερα, από το μεσημέρι
συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα με συμμετοχή στην κατάληψη, ενώ προσήχθησαν ακόμα τρία άτομα. Οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Τετάρτη στον εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι άλλα 15 άτομα συνελήφθησαν χθες το βράδυ στο χώρο γύρο από την πρυτανεία.
Εξάλλου, το απόγευμα, είχε προγραμματισθεί μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας που θα ξεκινούσε από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 40 δίκυκλα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Ωστόσο, η πορεία δεν πραγματοποιήθηκε και τα δίκυκλα αποχώρησαν από το σημείο.

Με την έκκληση που απηύθυναν οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ να εκκενωθεί η πρυτανεία του ιδρύματος συμπαρατάχθηκε και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, ζητώντας από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει άμεσα και απρόσκοπτα το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων διεκδικεί τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Η Πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σημειώθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ και την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι δέχθηκε «προσωπική επίθεση» από τον εισηγητή της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, ενώ «δεν αναφέρθηκε καθόλου στο νομοσχέδιο».

Νωρίτερα, ο κ. Κικίλιας απευθύνθηκε προσωπικά στον υπουργό, ρωτώντας τον αν ως πανεπιστημιακός είναι με τους καταληψίες στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ή με τον πρύτανη που ζητεί επέμβαση.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ