Μομφεράτος: Στόχος διάταξης για τους κρατούμενους η απελευθέρωση Ξηρού

Φωτογραφική χαρακτήρισε τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους που έχουν εκτίσει 10 έτη από την ποινή τους και πάσχουν από αναπηρία άνω του 80%, να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε κατ' οίκον περιορισμό, ο Γιώργος Μομφεράτος που εκπροσωπεί την οργάνωση θυμάτων τρομοκρατίας «Ως εδώ».

Ο κος Μομφεράτος, γιος του Νίκου Μομφεράτου ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη, τόνισε ότι με τη διάταξη δρομολογείται η απελευθέρωση ορισμένων καταδίκων και συγκεκριμένα ο Σάββας Ξηρός.

«Είναι φωτογραφικός νόμος με ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Σάββας Ξηρός. Ο Σάββας Ξηρός δικαιούται περίθαλψη, μέσα στη φυλακή όμως, ενώ η διάταξη έχει σκοπό να τον απελευθερώσει με το προσωπείο του ανθρωπισμού», είπε ο κος Μομφεράτος.

Πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία δεν είναι πολιτικό ζήτημα, είναι στυγνή βία.

«Η τρομοκρατία γίνεται κάτι σχετικό με μία διάταξη, αυτός είναι ο συμβολισμός. Η δημοκρατία δεν πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στην τρομοκρατία» είπε στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης ο Γιώργος Μομφεράτος.

Ο υπουργός δικαιοσύνης από την πλευρά του υποστήριξε πως η διάταξη δεν είναι φωτογραφική και πως τα μοναδικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν είναι η πάθηση και το βάρος της ποινής του κρατουμένου.
Όπως είπε μόλις ένας κρατούμενος, εκτός από τον Σάββα Ξηρό, εμπίπτει στη ρύθμιση ενώ πρόσθεσε ότι το ποσοστό αναπηρίας του Σάββα Ξηρού ανέρχεται σε 98%.

«Ο Σάββας Ξηρός πλέον δε μπορεί να κάνει τίποτα λόγω του υψηλού ποσοστού αναπηρίας. Υπάρχει επίσης και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει ότι οι προσφερόμενοι όροι περίθαλψης στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν είναι κατάλληλοι» τόνισε ο υπουργός δικαιοσύνης.

Ο κος Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι η διάταξη άπτεται της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά δεν πρόκειται ούτε για εξαγνισμό ούτε για άφεση αμαρτιών.

Την έντονη αντίθεσή του στη διάταξη που θα επιτρέψει στον Σάββα Ξηρό να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον υπουργό δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, ο κος Μητσοτάκης τόνισε ότι:

«Θα συμφωνήσετε πως η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά αυτό που την ξεχωρίζει από την τρομοκρατία είναι η τήρηση των νόμων. Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη. Η αναπηρία του προκλήθηκε από αυτοτραυματισμό την ώρα που είχε σκοπό να σκοτώσει αθώους ανθρώπους.»

Ο κος Μητσοτάκης σχολίασε δηκτικά ότι το πρώτο μέλημα του υπουργείου δικαιοσύνης είναι να περάσει μία φωτογραφική διάταξη που αφορά δύο ανθρώπους. «Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα σας;" ρώτησε τον υπουργό δικαιοσύνης ο βουλευτής της ΝΔ.

Κάλεσε δε τον υπουργό δικαιοσύνης να πράξει το «φωτογραφικά σωστό» όπως τόνισε.

«Εξασφαλίστε τον αξιοπρεπή εγκλεισμό του Σάββα Ξηρού στις φυλακές δίχως να παραβιάζεται η απόφαση της δικαιοσύνης. Το αίτημα απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού είναι σύνθημα στα χείλη αντιεξουσιαστών που καίνε την Αθήνα. Ποιος είναι ο συμβολισμός που στέλνει η πολιτεία όταν στο πρώτο νομοθέτημα του υπουργείου φέρνει φωτογραφική διάταξη; Κοιτάξτε με στα μάτια, κοιτάξτε στα μάτια το Γιώργο Μομφεράτο και πείτε μας, έχετε την συνείδησή σας ήσυχη ; ».

Ο υπουργός δικαιοσύνης απαντώντας στον κο Μητσοτάκη ανέφερε ότι σέβεται τα θύματα τρομοκρατίας ενώ τόνισε ότι η διάταξη δεν είναι φωτογραφική.

«Θα ήταν δύσκολο από απόψεως ισονομίας να υπάρξει ειδική περίθαλψη για 2 άτομα μέσα στη φυλακή που εμπίπτουν στη διάταξη αυτή, την ώρα που 180 κρατούμενοι χρήζουν ιατρικής περίθαλψης», απάντησε ο κος Παρασκευόπουλος.

«Έχετε δίκιο ότι ο Σάββας Ξηρός αυτοτραυματίστηκε αλλά βρέθηκε με σοβαρή πάθηση των οφθαλμών, οι συνθήκες περίθαλψης που του παρείχε η ελληνική πολιτεία ουσιαστικά τον τύφλωσαν», ανέφερε ο υπουργός δικαιοσύνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι με την παραμικρή απουσία από το χώρο που θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του θα οδηγήσει σε επιστροφή στη φυλακή.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης, Βασιλική Κατριβάνου είπε πως σέβεται τον πόνο των συγγενών των θυμάτων, ωστόσο αναρωτήθηκε κατά πόσο το προσωπικό βίωμα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για να νομοθετεί η πολιτεία.

Πηγή: Αχιλλέας Τόπας