Εμποροϋπάλληλοι: Πρώτη φορά (απεργία με) Αριστερά

Την πρώτη της απεργία έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την επόμενη Κυριακή. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), με ομόφωνη απόφαση της, προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου, κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων.

Το οξύμωρο είναι ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν καταργεί τον μνημονιακό νόμο της προηγούμενης συγκυβέρνησης...

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι ο νόμος για το άνοιγμα των καταστημάτων βρίσκεται σε ισχύ, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να διαδηλώσουν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Αττικής - Πειραιά και Νήσων Παύλος Πολιτάκης σημείωσε ότι τα καταστήματα στο κέντρο των πόλεων θα μείνουν ανοιχτά.

Η ανακοίνωση της ΟΥΙΕ:

«Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26.3.2015 συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΙΥΕ με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γ. Σταθάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν το ?ράριο των καταστημάτων και κυρίως την Κυριακάτικη λειτουργία τους, την οποία και θεσμοθέτησε η προηγούμενη μνημονιακή
Κυβέρνηση.


»Αναπτύξαμε στον Υπουργό τις πάγιες θέσεις των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι η μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά και οι μελέτες από την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές απέδειξαν, ότι αυτή αποτέλεσε καταστροφικό μέτρο για το Εμπόριο και τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτό, που είδαν τη ζωή τους να διαλύεται, να γίνονται ακόμα περισσότερο λάστιχο, να δουλεύουν ακόμα περισσότερες απλήρωτες ώρες, τη μαύρη – απλήρωτη εργασία να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα και τις απολύσεις λόγω των λουκέτων να πολλαπλασιάζονται.

»Ταυτόχρονα επισημάναμε, ότι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να βάζουν λουκέτο από το θανατηφόρο συνδυασμό της Κυριακάτικης λειτουργίας με τη μνημονιακή ύφεση, τη μείωση των εισοδημάτων και τη συνειδητή μετατόπιση του λιγοστού εμπορικού τζίρου στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, τα malls και τα εκπτωτικά χωριά, σε όφελος των οποίων άλλωστε απελευθερώθηκε η Κυριακή.

»Απαιτήσαμε από το Υπουργείο την άμεση κατάργηση του Ν. 4177/13 που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας και τη δημιουργία ειδικού, περιορισμένου και σαφούς πλαισίου για τις πραγματικά τουριστικές περιοχές της χώρας, με βαρύνουσα γνώμη των συνδικάτων.

»Τέλος, τονίσαμε ότι η ομοσπονδία μας συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα της για την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής - Αργίας και ότι την ΚΥΡΙΑΚΗ Τ?Ν ΒΑΪ?Ν στις 5 ΑΠΡΙΛΗ, θα πραγματοποιήσουμε 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ενάντια στο προβλεπόμενο - από το Ν.4177/13 - άνοιγμα των καταστημάτων.

»Από την πλευρά του ο Υπουργός τόνισε, ότι οι πρόσφατες δηλώσεις ή αναφορές, που του αποδίδονται για το θέμα των Κυριακών και την ενδεχόμενη συνέχιση του μνημονιακού νόμου, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

»Στη συνέχεια επισήμανε, ότι εξακολουθεί να ισχύει η προγραμματική δέσμευση του ίδιου και της Κυβέρνησης για κατάργηση του Ν. 4177/2013, για την επαναφορά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου για τις Κυριακές, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση του θέματος.»


Πηγή: skai.gr - Νίκος Υποφάντης