ΙΚΑ Καλλιθέας: Ποινές πολυετών καθείρξεων για τα πλαστά επιδόματα

Ποινές πολυετών καθείρξεων από 33 ώς 38 χρόνια επέβαλε το δικαστήριο στις κατηγορούμενες για την μεγάλη απάτη ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, με "μαϊμού" επιδόματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας.

Το δικαστήριο καταδίκασε συνολικά πέντε κατηγορούμενους σε ποινές πολυετούς κάθειρξης και τους επέβαλε και χρηματικές ποινές.

Όλες οι κατηγορούμενες, υπάλληλοι του ΙΚΑ θα οδηγηθούν στις φυλακές καθώς το δικαστήριο δεν τους έδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την έφεση. Αναστολή δόθηκε μόνο σε μια από αυτές μητέρα Ανήλικων παιδιών που άνδρας της κατηγορούμενος και αυτός πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από το 2003 έως το 2012, οπότε και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα, οι εμπλεκόμενοι χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν.
Ένας κατηγορούμενος μόνο καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση. Σε αυτόν ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του ως την έφεση.

Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Οι καταδικασθέντες γλίτωσαν τα ισόβια καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Αθώα κρίθηκε από το δικαστήριο η Περσεφόνη Νασοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2003 έως το 2012, οπότε και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα. οι εμπλεκόμενοι χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν. Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος. Οι κατηγορούμενοι χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μία ημέρα, αλλά και σε ασφαλισμένους άλλων ΙΚΑ.

Επιδικάστηκε αποζημίωση υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη ύψους δυο εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται οτι το ΙΚΑ διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι άλλα 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

Μία έκ των κατηγορουμένων είχε προσφερθεί να παραχωρήσει στο ΙΚΑ ακίνητα αλλά και χρήματα που έχει στην κατοχή της ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ προκειμένου να επανορθώσει τη ζημιά αλλά το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της λόγω του οτι ο σχετικός νόμος για την επιστροφή των καταχρασθέντων από το δημόσιο δεν είναι ακόμα ενεργός.

Με την απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων και είχαν κατασχεθεί στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.

Στο μεταξύ, η δικαστική διερεύνηση άλλων σκελών της υπόθεσης συνεχίζεται καθώς έχουν προκύψει και άλλα στοιχεία ενώ ερευνώνται και οι ασφαλισμένοι που εισέπρατταν τα "μαϊμού" επιδόματα.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου