Απόφαση την προσεχή Τρίτη, 24 Μαρτίου, για Παπακωνσταντίνου

Την προσεχή Τρίτη και έξι ώρα το απόγευμα θα εκδοθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Πρόεδρος της δίκης ανακοίνωσε την ημερομηνία της έκδοσης της απόφασης, ενώ κλείνοντας την διαδικασία ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νικ. Πάσσος.

Eυχαρίστησε τους εισαγγελείς, τα μέλη του δικαστηρίου και τους συνηγόρους της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, για τους οποίους τόνισε ότι «δυστυχώς αποτελούν εξαίρεση», τους δημοσιογράφους και όλους τους συντελεστές της διαδικασίας.

Λίγη ώρα πριν ο πρόεδρος κηρύξει το τέλος της δίκης, τη σκυτάλη πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης Τ. Βασιλακόπουλος ο οποίος στη δευτερολογία του.

Ανέφερε πως τα επίμαχα αρχεία δεν συνιστούν έγγραφο κατά την έννοια του νόμου.

Ο κ. Βασιλακόπουλος απαντώντας στις θέσεις της Εισαγγελέως ότι η ζημιά του δημοσίου για την θεμελίωση της κατηγορίας για απόπειρα απιστίας για τον πρώην υπουργό, μπορεί να εκτιμηθεί με βάση τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου, ανέφερε, τονίζοντας το αδιέξοδο της εισαγγελικής πρότασης.

«Αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως θα του βάλετε δις ισόβια και σε δέκα χρόνια που θα έρθουν τα διοικητικά δικαστήρια και θα πουν ότι δεν υφίσταται φοροδιαφυγή και θα τα πετάξουν όλα στον κάλαθο των αχρήστων, θα έρθουμε και πάλι εδώ, θα ξανακάνουμε μια επανάληψη, θα ψάχνουμε να βρούμε ποιοι δικαστήριο είναι αρμόδιο, θα του επιδικάσουμε του πρώην υπουργού, το ίδιο ποσό για κάθε ημέρας φυλακής και θα έχει θριαμβεύσει το Κράτος Δικαίου!»

Και συμπλήρωσε με νόημα «Δεν μπορούμε να έχουμε απειλή ισοβίων με προσωρινές πράξεις καταλογισμού!».

Ο συνήγορος απευθυνόμενος στους δικαστές τους ρώτησε με νόημα: «Από που ξέρουμε ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε 2.062 αρχεία; Από που; Πως ξέρουμε ότι δεν έβαλε κάποιος από το ΣΔΟΕ, τα έσβησε από τον ανοιχτό - κατά τον Διώτη όταν έφυγε- υπολογιστή του. Αυτό που λέει η κ.Εισαγγελέας ότι αν υπήρχε το usb θα μας έδειχνε κάτι για την ενοχή ή την αθωότητά του μου αρκεί για να πω ότι δεν αποδείχτηκε η ενοχή του. Μπορείτε να αποκλείσετε αυτό που λεμε πως κάποιος του την έστησε; Από αυτή την αποδεικτική διαδικασία;»

«Ο Γ.Παπακωνσταντίνου δεν πρέπει και δεν μπορεί να κηρυχθεί ένοχος με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα νομικά επιχειρήματα», τόνισε ο κ. Δημακόπουλος ενώ για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινική δίκη, διότι έτσι παράγεται δικονομική (απόλυτη) ακυρότητα» για να προσθέσει «το γεγονός ότι το CD έφθασε από την Γαλλία δεν το εξαγνίζει», τόνισε ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος (τελευταίος από τους συνήγόρους του πρώην υπουργού),

«Δεν μπορεί», συνέχισε ο κ.Δημακόπουλος, «να αποδίδεται στον πρώην υπουργό δόλος και σκοπιμότητα».

Σε ότι αφορά το θέμα της λεγομένης παραγραφής των αδικημάτων του πρώην υπουργού (παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας) ο κ.Δημακόπουλος ετάχθη ότι έχει επέλθει παραγραφή ( έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία) καθώς, όπως τόνισε «ότι οι σκέψεις του βουλεύματος, που παρέπεμψε τον πρώην υπουργό σε δίκη και αποφάνθηκε το αντίθετο, προσκρούουν στις συνταγματικές διατάξεις».

Αναφερόμενος δε στην εισαγγελική αγόρευση, όπου μεταξύ άλλων ελέχθη από την Εισαγγελέα για τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου "ότι είναι προφάσεις εν αμαρτίαις" ο κ.Δημακόπουλος αντέτεινε "ότι αυτή η συλλογιστική αδικεί τον κατηγορούμενο και την πραγματικότητα".

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι η λίστα, δεν πρωτοκολλήθηκε, όταν έφθασε στη χώρα μας, ο κ. Δημακόπουλος αναφέρθηκε στην εμπεριστατωμένη, όπως την χαρακτήρισε, κατάθεση του πρώην Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλου ο οποίος ξεκάθαρα κατάθεσε ότι δεν μπορούσε να πρωτοκολληθεί η λίστα και ανέλυσε νομικά το θέμα.

Όσο για τη διαγραφή των αρχείων με λογαριασμούς των συγγενών του πρώην υπουργού από τη λίστα ο κ. Δημακόπουλος ανέφερε «ότι η διαγραφή προεκλίθη από άλλον».

Ειδικότερα για το θέμα της παραγραφής, παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας, για τα αδικήματα του πρώην υπουργού, ο κ. Δημακόπουλος, αναφέρθηκε στη διπλή εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης του 2012 και υποστήριξε ότι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έστω κι αν λειτούργησε για δύο μόνον ημέρες, μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά της και εξ αυτού τα αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί.

Ο πρώην υπουργός είπε ο κ. Δημακόπουλος, «δεν έθεσε θέμα παραγραφής κατά τη διάρκεια της προδικασίας, ούτε και τώρα, αλλά το θέμα τίθεται », πρόσθεσε, «διότι άλλως θα είχαμε ως συνήγοροι διαπράξει το αδίκημα της απιστίας».

Σχετικά με τη στάση του πρώην υπουργού, αναφέρθηκε ότι «λοιδορήθηκε, εξευτελίστηκε από ΜΜΕ και υπέστην τις όποιες λοιδορίες με ψυχραιμία καιμε αξιοπρέπεια, ενώ δεν είναι αυτός που διέγραψε τα επίμαχα αρχεία».

«Στην περίπτωση του», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης, «οι ενδείξεις ισοσκελίζονται. Υπάρχουν, είπε ενδείξεις που στρέφουν τις υπόνοιες σε βάρος του πρώην υπουργού, ήταν δικοί του συγγενείς που είχαν τους λογαριασμούς, αυτός πήρε τη λίστα, και λοιπά, αλλά υπάρχουν και οι αντίθετες ότι δηλαδή "τη διαγραφή την έκανε άλλος για να τον εκθέσει". "Δεν υπάρχουν», πρόσθεσε ο συνήγορος, «απτές αποδείξεις ότι ο πρώην υπουργός διέγραψε τα εν λόγω αρχεία. Ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά. Άλλωστε και ο πραγματογνώμονας της ΕΛΑΣ κ.Δελτσίδης δεν προσδιόρισε, πότε έγινε η διαγραφή των επίμαχων αρχείων».

Επιπλέον ο κ.Δημακόπουλος, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει το σώμα του εγκλήματος ( το CD της λίστας έχει χαθεί όπως και το πρώτο στικάκι) που θα μας έδιδε πληροφορίες και ως εκ τούτου υπάρχει απουσία ισχυρών αποδείξεων για τον κ. Παπακωνσταντίνου», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν στα αρχεία της λίστας ( εκείνο που παρέδωσε ο κ.Διώτης και σε εκείνο που εκ νέου έφθασε από τη Γαλλία για τις ανάγκες των ερευνών που είχαν στο μεταξύ ξεκινήσει), σημειώνοντας ότι προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της απαλλαγής Παπακωνσταντίνου.

«Φθάσαμε στο σημείο», είπε ο κ. Δημακόπουλος, «όποιον ενδιαφέρθηκε για τη χώρα να τον φωνάζουμε Τσολάκογλου, Μερκελιστή, και άλλα. Φθάσαμε στο σημείο να έχουν καεί άνθρωποι μέσα σε τράπεζα και πολλοί, δυστυχώς, να μιλούν για δικαιώματα και για διεκδικήσεις».

Σε ο,τι αφορά το κίνητρο για τον πρώην υπουργό, τί λόγο δηλαδή είχε να σβήσει τα αρχεία από τη λίστα, ο κ. Δημακόπουλος, ανέφερε αν εκείνος είχε το κίνητρο να ωφελήσει τους συγγενείς του, ένας άλλος που μπορεί να έχει το κίνητρο να βλάψει τον υπουργό, δεν είχε κίνητρο ισχυρότερο; «Και τέτοιοι που θα ήθελαν», είπε ο κ. Δημακόπουλος, «να βλάψουν τον πρώην υπουργό δυστυχώς ήταν πολλοί ανώνυμοι και επώνυμοι» για να προσθέσει, ότι «άλλωστε τί λόγο θα είχε ο Παπακωνσταντίνου να ωφελήσει τους συγγενείς του οι οποίοι δεν ήξερε ότι οφείλουν φόρους;»

Ο κ.Δημακόπουλος, συμπερασματικά ανέφερε, «ότι δεν τέλεσε ο πρώην υπουργός τη νόθευση ( διαγραφή των αρχείων) δεν απεδείχθη κάτι τέτοιο».
Πηγή: skai.gr-Ιωάννα Μάνδρου