Κατέθεσε ο Φωκίων Γεωργακόπουλος για τη λίστα Λαγκάρντ

Τρίτος μάρτυρας που κατέθεσε την Πέμπτη στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο είναι ο Φωκίων Γεωργακόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ήταν πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Ανάλογες λίστες από τον Φαλτσιανί πήραν και άλλες χώρες. Τί έγινε εδώ με τη λίστα;
Γεωργακόπουλος: Για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται διακριτικότητα, μηχανισμός νομοθετικός και διοικητικός που να διευκολύνουν τους ελέγχους. Στις άλλες χώρες που λέτε ισχύουν άλλα.
Ειςαγγελέας: Δηλαδή μας λέτε που είμαστε άχρηστοι. Δεν τους έχουμε αυτούς τους μηχανισμούς;
Γεωργακόπουλος: Δεν υπάρχουν, ασφαλώς, για αυτό και μέχρι σήμερα η εν λόγω λίστα ακόμα δεν έχει ελεγχθεί. Σας τα λέω αυτά, με γνώση του χώρου. Έχω υπηρετήσει χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών... Έτσι όπως είναι διαρθρωμένα τα πράγματα οδηγείται η διοίκηση σε απόλυτη τυπολατρία.
Εισαγγελέας: Μπορούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου να υποβάλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να δεί τι μπορεί να κάνει με τη λίστα ;
Γεωργακόπουλος: Είναι θέμα επιλογής του εκάστοτε υπουργού αν θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υποβαλλόταν το ερώτημα για τη λίστα, η απάντηση θα ήταν, ότι ήταν παράνομο υλικό και δεν μπορούσε χρησιμοποιηθεί. Τώρα αν το παράνομο υλικό θελήσει κάποιος να το χρησιμοποιήσει άτυπα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Τσόλας: Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η λίστα; O επικεφαλής του ΣΔΟΕ χρειαζόταν εντολή;
Γεωργακόπουλος: Άτυπα ναι. Θα μπορούσε, όπως γίνεται και με μία απλή πληροφορία.
Αρεοπαγίτης: Το παράνομο της λίστας ο έλεγχος εμποδίζεται;
Γεωργακόπουλος: Βεβαίως εμποδίζεται. Άτυπα μόνον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας λίστας.
Συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος: Ο κ. Παπακωνσταντίνου μόνον για ένα λόγο έπρεπε να δικαστεί στο υπουργοδικείο. Γιατί έλαβε γνώση ενός υλικού που είχε ληφθεί παράνομα. Πως είναι δυνατόν να λέμε για τη λίστα, ότι είναι παράνομο υλικό αλλά παρόλα ταύτα να λέμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή τί λέμε σε αυτή την αίθουσα ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι ολίγον έγκυος...
Γεωργακόπουλος: Να σας επαναλάβω ότι αν κάποιος έχει ένα παράνομο υλικό δεν μπορεί μεν να το χρησιμοποιήσει, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί εξ ιδίας πρωτοβουλίας, μπορεί να διενεργήσει ελέγχους με όσους ευχέρειες του δίδει ο νόμος.
Συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος: Έστω ότι δεν πρωτοκολλήθηκε η λίστα. Τί κέρδισε ο Παπακωνσταντίνου, αρνήθηκε ποτέ ότι την παρέλαβε;
Γεωργακόπουλος: Νομίζω ότι, όταν δεν αρνείται την ύπαρξη της λίστας,η πρωτοκόλληση της δεν σημαίνει κάτι.
Συνήγορος υπεράσπισης Βασίλειος Δημακόπουλος: Γιατί όταν εστάλη το αίτημα στη Γαλλία για να μας σταλεί η λίστα το σχετικό έγγραφο δεν πρωτοκολλήθηκε;
Γεωργακόπουλος: Αν το έγγραφο είναι στο πλαίσιο επαφών που δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα, η αναφέρεται σε στοιχεία αμφιβόλου νομιμότητας, τότε δεν μπορεί να πρωτοκολληθεί.
Συνήγορος υπεράσπισης Βασίλης Δημακόπουλος: Ούτε η Γαλλία το πρωτοκόλλησε.

Η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, αφού διάβασε τα έγγραφα που αντηλλάγησαν για να έρθει η λίστα στη χώρα μας ρώτησε αν «Πρόκειται για φιλικά έγγραφα;» για να πάρει την απάντηση: «Tώρα γιατί δεν έχουν πρωτοκολληθεί δεν ξέρω πώς στέλνει τέτοια έγγραφα η Γαλλική Δημοκρατία..»
Γεωργακόπουλος: Τα τυπικά στοιχεία ενός εγγράφου δεν είναι δηλωτικά για την ουςία του χαρακτηρισμού ενός εγγράφου ως επισήμου η όχι. Αν ελλείπει ένα από τα εξωτερικά του στοιχεία, σφραγίδα, πρωτόκολλο και λοιπά το έγγραφο δεν είναι έγγραφο. Άρα η εν λόγω αλληλογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ δεν είναι επίσημα έγγραφα.
Εισαγγελέας: Δεν εξέθεσε ο κατηγορούμενος υπουργός την Ελληνική Δημοκρατία;
Γεωργακόπουλος: Δεν μπορώ να δώσω απάντηση ότι δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου έθεσε θέμα για ερωτήσεις, κυρίως, της Εισαγγελέως ότι προκαλούν σύγχυση για την κατηγορία του πρώην υπουργού, ενώ ο συνήγορός του Τάκης Βασιλακόπουλος σε μια αποστροφή του λόγου του ανέφερε " αν η λίστα είναι υλικό νόμιμο, τότε καλώς τα Ελγίνεια τα έχουν οι Άγγλοι".
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου