Ενδεχόμενο χαλάρωσης του ρωσικού εμπάργκο για την Ελλάδα

Η Ρωσία ενδέχεται να χαλαρώσει το εμπάργκο που έχει επιβάλει στα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως σημείωσε ο κ. Πεσκόφ, βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) η Μόσχα δεν έχει μεν το δικαίωμα να αποσύρει επιλεκτικά τις κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας όταν ισχύει το εμπάργκο για άλλες χώρες της Ε.Ε., όμως μπορεί να επιτρέψει την εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων που στη συνέχεια θα υφίστανται επεξεργασία σε ρωσικές βιομηχανικές μονάδες τροφίμων.

Η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές για τους έλληνες παραγωγούς, ειδικά τους καλλιεργητές ροδάκινων στη βόρεια Ελλάδα.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα σημειώσει πως οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία δεν πρέπει να μονοπωλούνται από τις συζητήσεις περί επιβολής νέων κυρώσεων.

Δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου έχουν αναφέρει πως, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, η Ρωσία επιδιώκει να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr