Κουρουμπλής προς φαρμακοβιομηχάνους: Θέλουμε επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε μία 4ετία

Τη θεαματική αύξηση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα ζήτησε την Παρασκευή από τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) Richard Bergstrom, παρουσία του πρόεδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κώστα Φρουζή.

Ο υπουργός Υγείας έκανε πρόταση για συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διενεργηθούν στην χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων.

Ο κ. Κουρουμπλής Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στη χώρα μας το 2014 ήταν μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες όπως το Βέλγιο και την Πορτογαλία ανήλθαν σε 2 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα.

Ο υπουργός στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι αρκετές πολυεθνικές, παρά το μεγάλο τζίρο τους, εμφανίζουν στους ετήσιους ισολογισμούς τους ζημίες αντί για κέρδη και διερωτήθηκε εάν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εν λόγω εταιρείες.

Το υπουργείο ζητεί, επίσης, να υπάρξει ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων για τη διάρκεια της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα αναγκαστεί να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας το υπουργείο δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και να εξετάσει το αίτημα τα εμβόλια, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ να μη συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη.

Αναφερόμενος στη δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκε από τα 400 στα 850 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια αύξηση σε διεθνές επίπεδο κυμαίνεται γύρω από το ποσοστό της τάξης του 5%.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής μικτής επιτροπής για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου συνεργασίας.
Πηγή: skai.gr