Πλαστογραφούσαν πίνακες γνωστών ελλήνων ζωγράφων

Σπείρα που πλαστογραφούσε πίνακες ζωγραφικής γνωστών Ελλήνων δημιουργών, και τους πωλούσε έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία. Εγκέφαλος της σπείρας φέρεται 62χρονος από νησί του ανατολικού Αιγαίου, ο οποίος δηλώνει δημοσιογράφος. Ο άνδρας συνελήφθη μαζί με 87χρονο, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνται άγνωστοι «καλλιτέχνες» και άγνωστοι προμηθευτές συνεργοί τους.



Οι έρευνες της αστυνομίας ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία ατόμου στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων. Ο καταγγέλλων δήλωσε ότι είχε εξαπατηθεί από τον 62χρονο, που του είχε συστήσει ο 87χρονος και είχε αγοράσει από αυτόν 13 έργα τέχνης, αντί του συνολικού χρηματικού ποσού των 308.000 ευρώ, τα οποία στη συνέχεια διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά αγόρασε πίνακα γνωστού Έλληνα ζωγράφου έναντι 27.000 ευρώ.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος ήταν αρχηγικό μέλος ομάδας που, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014, προέβαινε στην πώληση πλαστών έργων τέχνης (πινάκων ζωγραφικής) πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια και προέρχονται, είτε από τη συλλογή της οικογένειάς του, είτε από αριστοκρατικές οικογένειες και συλλέκτες. Τα πλαστά έργα τέχνης τα προμηθεύονταν από άγνωστους προμηθευτές, ενώ άγνωστοι «καλλιτέχνες» τα ζωγράφιζαν, βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.



Ο ρόλος του 87χρονου ήταν να συστήνει υποψήφιους αγοραστές στον 62χρονο, εγγυώμενος προσωπικά για την φερεγγυότητά του, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να τους καθησυχάζει για την γνησιότητα των πωληθέντων έργων τέχνης.

Τα έργα τέχνης που πωλήθηκαν στον καταγγέλλοντα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών.

Έπειτα από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 92 πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν. Οι κατασχεθέντες πίνακες θα αποσταλούν στην Εθνική Πινακοθήκη, προκειμένου να εξετασθούν για τη γνησιότητά τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ