Αρχίζει η δίκη Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου δικάζεται σήμερα, Τετάρτη (9:00 το πρωί), ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει κατηγορίες για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφαίρεσε τα αρχεία με λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων από τη λίστα Λαγκάρντ.

Ωστόσο, οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου – πρώτες του εξαδέλφες και οι σύζυγοι τους – δεν παραπέμφθηκαν τελικά σε δίκη, καθώς απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που αρχικά τους αποδόθηκαν με το ίδιο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που παρέπεμψε τον πρώην υπουργό σε δίκη.

Το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτούν ανώτατοι δικαστικοί από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που κληρώθηκαν από τη Βουλή.

Στη θέση του Εισαγγελέα βρίσκεται αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η δίκη διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπου και πριν από 25 χρόνια είχε εκδικαστεί η υπόθεση Κοσκωτά.

Η δική Πακωνσταντίνου αναμένεται να διαρκέσει περί τις 15 μέρες, καθώς οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου δεν ξεπερνούν τους 10.

Ο πρώην υπουργός παρίσταται στη δίκη του αν και ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έφθασε στο Ειδικό Δικαστήριο με πρωτοβουλία της Βουλής και μετά από παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, το οποίο εκδόθηκε κατά πλειοψηφία.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου