Επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού ετοίμαζε ο Ξηρός (upd - φωτό)

Όλες οι φωτογραφίες από τα ευρήματα στην Ανάβυσσο ΕΔΩ

Τρομοκρατικό χτύπημα στις Φυλακές Κορυδαλλού προετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Τόνισε πως, ιδιαίτερα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, το σχέδιο του καταδικασθέντα για τη δράση της «17 Νοέμβρη» θα αποτελούσε «πλήγμα για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία» της χώρας.

Το χτύπημα θα γινόταν εντός των «επόμενων ημερών», όπως προκύπτει από τις ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι-οπλοστάσιο στην Ανάβυσσο, δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Δημήτρης Τσακνάκης.

Εκτίμησε πως – με βάση τις σημειώσεις και τα σχεδιαγράμματα που εντοπίστηκαν – η επίθεση θα γινόταν με δυο οχήματα, το ένα θα μετέφερε εκρηκτική ύλη και το δεύτερο την ομάδα των ένοπλων δραστών. Συμπλήρωσε πως για μια τέτοια επιχείρηση θα απαιτούνταν τουλάχιστον έξι άτομα.

Στόχος του θα ήταν η «απελευθέρωση κρατουμένων», ακόμα και με κίνδυνο για κρατούμενους και σωφρονιστικούς φύλακες, προσέθεσε.

Το σχεδιάγραμμα με τα οχήματα και τα όπλα για την επίθεση (Πηγή: ΕΛ.ΑΣ)

Το μέγεθος του χτυπήματος, όπως είπε κ. Τσακνάκης, καταδεικνύεται και από τον βαρύ οπλισμό που έχει βρεθεί στο σπίτι-καταφύγιο στην Ανάβυσσο. Μεταξύ άλλων, έχουν βρεθεί οκτώ τυφέκια «καλάσνικοφ» (δυο εκ των οποίων ήταν σκοπευτικά με ακτίνες λέιζερ), πιστόλια, ρουκετοβόλο RPG με τρεις ρουκέτες, πυροκροτητές, τουλάχιστον έξι κιλά εκρηκτική ύλη καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ προσέθεσε πως στο καταφύγιο του διαβόητου τρομοκράτη στην Ανάβυσσο βρέθηκε η πλαστή αστυνομική ταυτότητα γυναίκας, που εικάζεται πως ανήκει σε συνεργό του Ξηρού. Η ταυτότητα ανήκει στην «Ελένη Μελάνη» του Ιωάννη και της Σταυρούλας, με ημερομηνία γέννησης 2.10.1991.

Ο κ. Τσακνάκης κάλεσε όποιον πολίτη έχει δει αυτή την ταυτότητα να χρησιμοποιείται, παραδείγματος χάρη για την ενοικίαση κάποιου σπιτιού, να καλέσει στα τηλέφωνα 1014 και 1414.


Πηγή: ΕΛ.ΑΣ

Είπε επίσης πως το γενετικό υλικό που ελήφθη από τον Ξηρό «ταυτίζεται απόλυτα» με το DNA που βρέθηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε σταλεί, μέσα σε κούφιο βιβλίο, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας.

Υπενθύμισε πως την ευθύνη για την επίθεση στο ΑΤ Ιτέας έχει αναλάβει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει σχέση μεταξύ του Ξηρού και της εν λόγω οργάνωσης.

Σε βάρος του Ξηρού ασκήθηκε ποινική δίωξη για διεύθυνση άγνωστης μέχρι στιγμής τρομοκρατικής οργάνωσης και διακεκριμένη οπλοκατοχή σε βαθμό κακουργήματος. Διώξεις ασκήθηκαν και κατά τριών αγνώστων για την υπόθαλψή του.

Θα απολογηθεί στις 13:30 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Πηγή: skai.gr