Σειρά ελληνικών ενεργειών για την τραγωδία του Norman Atlantic

Σε εξέλιξη είναι και από τις ελληνικές Αρχές η διερεύνηση της υπόθεσης για το ναυτικό δυστύχημα του Norman Atlantic.

Σειρά ενεργειών προκειμένου να διερευνηθεί αν τηρούνταν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας στο Norman Atlantic – από την πλευρά τόσο των ελληνικών όσο και των ιταλικών Αρχών – αλλά και η κατάσταση του πλοίου έχει ζητήσει η προϊστάμενη της εισαγγελίας Πειραιά, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που ζήτησε από το Λιμεναρχείο Πειραιά.

Οι εισαγγελικές Αρχές ζητούν να διερευνηθούν δυο πιθανά κακουργήματα, διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η εισαγγελική έρευνα από ιταλικής πλευράς, με ιταλικά μέσα ενημέρωσης να δημοσιοποιούν τα στοιχεία τεσσάρων ατόμων, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, από την εισαγγελία του Μπάρι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του νόμιμου εκπροσώπου του γραφείου της ΑΝΕΚ στην Ιταλία (δεν αναφέρεται όνομα), του υπαλλήλου της εταιρείας Παύλου Φαντάκη, του 45χρονου υπευθύνου καταστρώματος Λουίτζι Γιόβινε και του 56χρονου μηχανικού Φραντσέσκο Ρομάνο.

Πάντως, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις ως τώρα έρευνες, το πλοίο δεν ταξίδευε με υπεράριθμους επιβαίνοντες. Με βάση τα στοιχεία που έστειλε η Ιταλία, οι επιβαίνοντες στο μοιραίο πλοίο ήταν 485. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές διατηρούν επιφυλάξεις, καθώς στη λίστα παρατηρούνται διπλοεγγραφές.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αυτό που ζητεί η εισαγγελία Πειραιά σε γενικές γραμμές είναι να διερευνηθεί πότε έγιναν οι επιθεωρήσεις του πλοίου και αν είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα, αν υπήρχαν στο πλοίο όλοι οι μηχανισμοί πυρασφάλειας και τα σωστικά μέσα. Παράλληλα ζητά να επισυναφθεί από τις ιταλικές Αρχές σχετική έκθεση αυτοψίας του Norman Atlantic και προανακριτικό υλικό, καθώς το πλοίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ξένο έδαφος.

Βάση συνθήκης Σένγκεν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά μπορεί να ζητήσει όλα τα σχετικά έγγραφα προανακριτικό υλικό και σχετικές εκθέσεις από την Ιταλία και οι ιταλικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να παραδώσουν.

Το μοιραίο σκάφος έχει ρυμουλκηθεί έξω από το λιμάνι του Μπρίντεζι, και θα ερευνηθεί εξονυχιστικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν στους χώρους του υπάρχουν ακόμα σοροί αγνοούμενων. Επίσης, θα αρχίσει η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, που φαίνεται να ξέσπασε στο γκαράζ, και ήταν η αφετηρία της τραγωδίας.

Στην Ιταλία μεταβαίνουν οι συγγενείς των 10 ελλήνων αγνοουμένων.
Πηγή: Σωτήρης Μπολάκης - skai.gr