Καταθέτουν για τα αίτια της τραγωδίας τα μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic

Αυτή την ώρα καταθέτουν στις αρχές του Μπάρι όλα τα μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο San Giorgio. Στόχος η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας.

Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία, οι Έλληνες επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακή μονάδα, έξω από το Μπρίντιζι. Η αναχώρησή τους είχε αρχικά ορισθεί για σήμερα στις 8:30 ώρα Ιταλίας με αεροσκάφος που παραχώρησε δωρεάν η Aegean, πλην όμως λόγω της εκτεταμένης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή, στην πίστα του αεροδρομίου του Μπρίντιζι δημιουργήθηκε στρώμα πάγου και η απογείωση του σκάφους κατέστη αδύνατη. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η άφιξη στο αεροδρόμιο ειδικού μηχανήματος, που θα καθαρίσει την πίστα.

Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για παραλείψεις, καθυσερήσεις και αμέλεια, κυρίως στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι οι δικαστικές αρχές του Μπάρι διέταξαν την Τρίτη τη μεταφορά του πλοίου στο λιμάνι του Μπρίντιζι, ενώ ήταν ήδη καθ’ οδόν προς την Αυλώνα της Αλβανίας, αλλά και την ποινική δίωξη κατά του καπετάνιου και του πλοιοκτήτη.

Στόχος να γίνουν ενδελεχείς έρευνες στο σκάφος από τις ιταλικές αρχές. Όπως τόνιζαν πάντως από το ελληνικό λιμενικό, στο Norman Atlantic είχαν διεξαχθεί έλεγχοι στην Ισπανία (15/6/2014) και την Ιταλία (23/9/2014 & 13/11/2014) χωρίς να υπάρξει κάποια παρατήρηση.

Την ίδια ώρα το πρωτοφανές αλαλούμ με τους αγνοουμένους συνεχίζεται. Όπως έγινε γνωστό, στους δυο Έλληνες νεκρούς που γνωρίζαμε από την Τρίτη το βράδυ δεν προσμετρούν οι Ιταλοί τον Γιώργο Δούλη. Έντεκα συνολικά οι νεκροί επιβαίνοντες, ενώ δυο αλβανοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το απίστευτο αλαλούμ με τους αγνοουμένους. Για 179 αγνοούμενους έκανε λόγο ο εισαγγελέας του Μπάρι, διευκρινίζοντας όμως ότι «πολλοί από αυτούς, ελπίζουμε οι περισσότεροι, επιβιβάστηκαν στο εμπορικό πλοίο για την Ελλάδα». Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι και για άλλους νεκρούς καθώς δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής ως διασωθέντες άλλοι 30 Έλληνες με βάση τις λίστες επιβατών. Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής αναμένεται να δώσει σε λίγη ώρα νέα λίστα με Έλληνες επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στους 236 ανέρχονται οι έλληνες διασωθέντες σε σύνολο 268 διασωθέντων.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, 35 Έλληνες που περισυνελέγησαν από το μοιραίο πλοίο βρίσκονται στο πλοίο san Giorgio, το οποίο έδεσε λίγο μετά τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας στο λιμάνι του Μπρίντιζι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το σύνολο των επιβαινόντων ανέρχεται σε 475 άτομα, ενώ ο εισαγγελέας του Μπάρι, έκανε λόγο για 499 επιβαίνοντες.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ