Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε πλοίαρχο & ιδιοκτήτη του Norman Atlantic

Ποινική δίωξη για πολλαπλή ανθρωποκτονία από αμέλεια, ναυάγιο από αμέλεια, και πρόκληση τραυμάτων από αμέλεια άσκησε η ιταλική δικαιοσύνη στον πλοίαρχο του Norman Atlantic Aρτζίλιο Τζακομάτσι και τον ιδιοκτήτη του πλοίου Κάρλο Βιζεντίνι, μετά τη ναυτική τραγωδία, ενώ το πρωί ανακοινώθηκε ότι δύο εκ των δέκα νεκρών είναι Έλληνες. 

Το πλοίο βρίσκεται στη βραχονησίδα Σάσωνα κοντά στην Αυλώνα όπου θα αξιολογηθεί το αξιόπλοο, και από εκεί και έπειτα θα αποφασιστεί αν θα ρυμουλκηθεί στις ιταλικές ή τις αλβανικές ακτές.

Στο μεταξύ, τη συγκλονιστική χθεσινή μαρτυρία μιας επαγγελματία οδηγού ότι πιθανότατα έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις οδηγοί που κοιμούνταν στο γκαράζ του Norman Atlantic επιβεβαίωσε την Τρίτη στο ΣΚΑΪ συνάδελφός της.



Σημειώνεται ότι από τους 10 νεκρούς της τραγωδίας, έως στιγμής οι 7 είναι ταυτοποιημένοι, εκ των οποίων δύο είναι Έλληνες.

Ειδικότερα, ο κ. Αλέξανδρος Βενιέρης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «πιστεύω πως κοιμόντουσαν (συνάδελφοί μου), κι αυτό θα είναι μοιραίο». Δήλωσε πάντως ότι δεν είδε λαθρεπιβάτες. «Δεν υπήρχε πυρόσβεση, δεν δούλεψε τίποτα» κατήγγειλε ο κ. Βενιέρης.

Σημειώνεται ότι κατά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και το αεροσκάφος C-130.



«Τρεις συνάδελφοι μου είναι νεκροί», ήταν η μαρτυρία σοκ στην οποία προέβη μια διασωθείσα της τραγωδίας του Norman Atlantic στην Ελευσίνα, λίγο μετά την προσγείωση του C-130 που μετέφερε 43 διασωθέντες.

Περιγράφοντας τον εφιάλτη που έζησε, διασωθείσα επαγγελματίας οδηγός κατήγγειλε στα ΜΜΕ ότι κανείς δεν ειδοποίησε τους επιβάτες, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τρεις συνάδελφοί της είναι νεκροί γιατί κοιμούνταν μαζί με τα oχήματά τους στο γκαράζ του πλοίου όπου ξέσπασε η φωτιά.



Στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε το επιβατηγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο μετέφερε 15 από τους διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. Σε δηλώσεις που έκαναν οι διασωθέντες στην αίθουσα υποδοχής του νότιου λιμανιού της Πάτρας, περιέγραψαν τις δραματικές ώρες που έζησαν στο κατάστρωμα του Norman Atlantic, από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι να παραληφθούν από τα σωστικά μέσα.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις.

Στο λιμάνι της Πάτρας βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και γιατροί, προκειμένου να προσφέρουν στους 15 διασωθέντες όποια βοήθεια χρειάζονταν, ενώ είχε εξασφαλισθεί μέριμνα για την μεταφορά τους και την φιλοξενία τους.

Επίσης στο λιμάνι βρίσκονταν και συγγενικά πρόσωπα διασωθέντων, που περίμεναν με αγωνία να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ