Μόνο από αέρος η επιχείρηση διάσωσης στο Norman Atlantic, στους 290 οι διασωθέντες

Η λίστα με τα ονόματα των επιβαινόντων αναλυτικά ΕΔΩ 
Τα τηλεφ. νούμερα του λιμενικού για συγγενείς: 210 4191314 και 316

Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, λόγω των βορειοδυτικών ανέμων εντάσεως 6 με 7 μποφόρ, και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται μόνο από εναέρια μέσα η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων του ελληνικού πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακές υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 290, σύμφωνα με το Ιταλικό Ναυτικό και του ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, σε σύνολο 478 επιβατών και πληρώματος.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν πληροφορίες και για λαθρεπιβάτες στο σκάφος, η μοίρα των οποίων δεν είναι γνωστή.

Με βάση τον κατάλογο των καταγεγραμμένων επιβατών, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. Ένας Έλληνας έχασε τη ζωή του την Κυριακή όταν εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής του πλοίου.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν και δυο ελληνικά ελικόπτερα Super Puma, ενώ προς το σημείο πλέει και ένα ελληνικό ρυμουλκό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο είναι σε ύφεση ενώ οι ιταλικές Αρχές, που είναι υπεύθυνες για την όλη επιχείρηση, φέρεται να μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επί του πλοίου προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες πάντως έχουν οδηγήσει στην προσωρινή αναστολή της προσπάθειας μετεπιβίβασης των επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος, ενώ για την ώρα έχει σταματήσει και η διαδικασία ρυμούλκησης του πλοίου σε λιμάνι της Ιταλίας.

Το σκάφος παραμένει ακυβέρνητο.

Οι έλληνες διασωθέντες

Στο λιμάνι του Μπάρι έδεσε εν τω μεταξύ λίγο πριν τις 9:00 το πρωί το  επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Spirit of Piraeus με 49 διασωθέντες του πλοίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 25 με 29 Έλληνες, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο έλληνας πρεσβευτής στην Ιταλία.

Συμπλήρωσε πως ως τώρα έχουν μεταφερθεί 60 με 70 έλληνες επιβάτες στο λιμάνι του Λέτσε, ενώ αναμένονται ακόμα 10 στο λιμάνι του Μπρίντιζι. Οι διασωθέντες που βρίσκονται στο Λέτσε αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.



 







Tο σχεδιάγραμμα του "αδελφού πλοίου" του Νοrman Atlantic, Norman Asturias 




Φωτογραφία από RAI News - το skai.gr τη δημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη

Embedded image permalink

















Πηγή: skai.gr