Ενημέρωση Δένδια για την επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Norman Atlantic

Οκτώ ιταλικά ελικόπτερα με δυνατότητα μεταφοράς 2-3 ατόμων και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας με δυνατότητα μεταφοράς 6-7 ατόμων που απογειώνονται, από το Λέτσε, συμμετέχουν στην ,εν εξελίξει, επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στο Λέτσε έχει μεταβεί δεύτερο πλήρωμα για να αντικαταστήσει τα μέλη του Σούπερ Πούμα που επιχειρούν από το μεσημέρι.

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι, μετά τις 11 το βράδυ, θα έχει περάσει στον ηπειρωτικό κορμό η καταιγίδα που πλήττει την περιοχή του συμβάντος ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα άλλα 4 ελικόπτερα που βρίσκονται στην Κέρκυρα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Πρόσθεσε δε ότι η παρουσία του ιταλικού ελικοπτεροφόρου Σαν Τζόρτζιο, στην περιοχή θα διευκολύνει τα πτητικά μέσα να μειώσουν το χρόνο για τον απεγκλωβισμό επιβατών.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης 2 αεροσκάφη C-130 αι άλλα 2 ελικόπτερα.

Ο κ. Δένδιας επικοινώνησε με την Αλβανίδα ομόλογο του η οποία μαζί με τον Αλβανό υπουργό Υγείας μεταβαίνουν στο Δυρράχιο για να δημιουργήσουν υποδομές υποδοχής των ναυαγών στην περίπτωση που το πλοίο ρυμουλκηθεί προς την περιοχή.

Σε περίπτωση που το πλοίο ρυμουλκηθεί προς το Πρίντεζι, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη θα μεταβεί στην περιοχή για τον ίδιο σκοπό.

Την τελική απόφαση , διευκρίνισε, θα λάβει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης.Τηλεφωνική συνομιλία με τον ιταλό ομόλογο του είχε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Περαιτέρω περί το χάραμα αναμένονται να φθάσουν στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ.

Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι το επιβατηγό πλοίο έχει πάρει κλίση 7 μοιρών, λόγω του νερού που έχει πέσει για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πάντως το πλοίο έχει δέσει σε ιταλικό ρυμουλκό.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε "διαβολικές" και "απίστευτες" τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ζήτησε "ένα παράθυρο ευκαιρίας" για εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού και εξήρε τον επαγγελματισμό και το "μεγάλο ηρωισμό" των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση προς τους οποίους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του.
Πηγή: skai.gr