Κλείσιμο

«Υποβάλετε αίτηση για άσυλο», λέει το ΥΠΕΣ στους σύρους πρόσφυγες

Να υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο καλεί η γενική γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει επί μέρες στην πλατεία Συντάγματος.

Στο ενημερωτικό κείμενο αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου οι πρόσφυγες να μεταφερθούν και να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πρόσφυγες μπορούν να υποβάλλουν αίτημα μόνον στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε., σε αυτή την περιπτωση την Ελλάδα.

«Η παραμονή σας στην πλατεία Συντάγματος δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα», σημειώνει η γενική γραμματεία, καλώντας τους Σύρους να ακολουθήσουν «τη μόνη οδό που σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε με αξιοπρέπεια», δηλαδή να ζητήσουν άσυλο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για παροχή στέγης (δικαίωμα που έλκουν από το διεθνώς κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσφύγων), τονίζεται ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσοι έχουν έλθει από τη Συρία».

Προστίθεται ωστόσο ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών και μικρά παιδιά που είναι άστεγες».
Πηγή: ΑΜΠΕ, skai.gr