Ένταση με μετανάστες του BARIS – Αρνούνται να κατέβουν στην Κρήτη

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στο δουλεμπορικό φορτηγό πλοίο BARIS όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η αποβίβαση των προσφύγων. Στους επιβαίνοντες περιλαμβάνονται περίπου 100 παιδιά, τα οποία πρόκειται να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα, και 150 γυναίκες, ενώ ορισμένοι ελαφρώς τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης.

Σύμφωνα τις πληροφορίες των κρητικών ΜΜΕ, ομάδα Ιρακινών που βρίσκονται στο πλοίο αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο σκάφος του λιμενικού και να αποβιβαστεί στην Ιεράπετρα, ζητώντας να συνεχιστεί το ταξίδι προς την Ιταλία, ενώ προσπαθούν να πείσουν και τους υπόλοιπους να μην αποβιβαστούν από το πλοίο.

Σημειώνεται ότι οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στο πλοίο ήταν οι άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις 12 ατόμων, που θεωρούνται μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με βάση τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων που διεξάγονται για τους 750 περίπου μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα Κρήτης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος, όπως Έμπολα, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας ή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Οι έλεγχοι διεξάγονται από κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ, πριν την αποβίβαση των επιβατών, στη βάση των προκαθορισμένων πρωτοκόλλων και εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας. «Ειδικότερα για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola δεν υπάρχει κανένα ύποπτο ή ενδεχομένως πιθανό περιστατικό μεταξύ των επιβατών» ξεκαθαρίζει το υπουργείο.
Πηγή: cretalive.gr - cretapost.gr - skai.gr