Κλείσιμο

ΕΚΠΑ: Συνεδριάζει η Σύγκλητος - Ένταση νωρίτερα - 40 άτομα θέλουν να μπουν στο χώρο

Με την προστασία αστυνομικών δυνάμεων επαναλαμβάνεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών στον απόηχο της επεισοδιακής προηγούμενης συνεδρίασης. Νωρίτερα, επικράτησε ένταση, καθώς 40 άτομα βρίσκονται έξω από την αίθουσα και ζητούν να εισέλθουν εκ νέου στο χώρο της συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, αλλά με ικανό αριθμό μελών της Συγκλήτου ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία και να έχουν ισχύ οι αποφάσεις που θα ληφθούν.

Σύμφωνα με τον νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στη Σύγκλητο οι φοιτητές εκπροσωπούνται με έναν προπτυχιακό φοιτητή, έναν μεταπτυχιακό και έναν υποψήφιο διδάκτορα.

Αντίθετα, τα άτομα που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ ζητούν να εκπροσωπηθούν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Ένταση δημιουργήθηκε και όταν εξήλθε του κτιρίου η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια να μην της επιτραπεί η είσοδος, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύγκλητος είχε διακοπεί την περασμένη Πέμπτη όταν φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι εισέβαλαν στην αίθουσα και σταμάτησα την συνεδρίαση χωρίς να επιτρέπουν μάλιστα στον πρύτανη του Ιδρύματος και στους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς να αποχωρήσουν.

Ο πρύτανης Θεοδόσης Φορτσάκης σε δηλώσεις τους τις προηγούμενες ώρες τόνιζε ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μην ξανασυμβεί το φαινόμενο.

Το μεσημέρι φοιτητές από δεκάδες συλλόγους διοργανώνουν εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Αναφερόμενος την Παρασκευή στα έκτροπα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε εκείνους που προκαλούν τα επεισόδια «θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας να σέβονται την γνώμη των άλλων».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μικρές ομάδες που τους ενδιαφέρει μόνο το μπάχαλο στα πανεπιστήμια αλλά δεν θα τους περάσει.

«Ο νόμος στο ΕΚΠΑ θα εφαρμοστεί» διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή τα έκτροπα της Πέμπτης ενώ παράλληλα, εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στον πρύτανη, Θεόδωρο Φορτσάκη.

«Αυτή η κατάσταση όπου βλέπω φως, ανοίγω την πόρτα και μπαίνω, κλειδώνω όποιον θέλω μέσα, βγαίνω - μπαίνω ότι ώρα θέλω, δεν μπορεί να είναι κατάσταση που αφορά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Είναι αδύνατον το 2014» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ