Συναινετική η Δούρου: Θα επικαιροποιήσουμε τις μελέτες Σγουρού για τις πλημμύρες

Συναινετική εμφανίστηκε την Πέμπτη η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην, εκτός ημερησίας διάταξης, συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με αντικείμενο τις καταστροφές από τη θεομηνία της περασμένης Παρασκευής. Η κ. Δούρου επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν και επικαιροποιηθούν οι μελέτες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. 

Παίρνοντας το λόγο προς το τέλος της συνεδρίασης, η Περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι «εδώ και δέκα ημέρες ασχολούμαστε με τις μελέτες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για να δούμε πως θα τις επικαιροποιήσουμε». Απευθυνόμενη στον κ. Σγουρό, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εργαζόμαστε πάνω στον τρόπο που προσπαθήσατε να χαρτογραφήσετε τα ρέματα», διότι γι αυτές τις μελέτες έχει δοθεί δημόσιο χρήμα που δεν θα αφήσει η Περιφερειακή Αρχή αναξιοποίητο».

Η περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρεται να παίξει με «επικοινωνιακές εντυπώσεις», προσθέτοντας ότι «εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να σουρταφέρνουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα και να κάνουμε κριτική στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή. Διότι ήμασταν στις πλημμύρες. Δεν μας ήταν δύσκολο να πούμε τι έγινε στο προηγούμενο διάστημα. Αλλά ήταν επιλογή μας, αντί να παίζουμε με Δελτία Τύπου και διαρροές, να προσπαθούμε να συντονίσουμε μακριά από τις κάμερες την Πυροσβεστική και τα ‘λαμόγια’ της Περιφέρειας που πρέπει να επαναξιολογηθούν».

Η κ. Δούρου εξήρε την «αγόγγυστη» προσπάθεια των ανθρώπων της Περιφέρειας και κατέληξε ότι το σύνθημα της Περιφερειακής Αρχής είναι «Δουλειά. Προσφορά. Διαφάνεια. Και στο τέλος θα δούμε ποιος θα κερδίσει».

Οι αντιπεριφερειάρχες Σπύρος Τζόκας (Δυτικός Τομέας), Πέτρος Φιλίππου (Ανατολική Αττική), Γιάννης Βασιλείου (Δυτικής Αττικής), Γιώργος Γαβρίλης (Πειραιά) και η Γιάννα Τσούπρα (Περιφερειακή Σύμβουλος υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία) ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίσθηκαν το πρόβλημα.

Ο κ. Τζόκας επισήμανε ότι πριν από τις πλημμύρες είχε ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με τους δημάρχους της δυτικής Αττικής για έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά, οι οποίες θα συνεχισθούν και θα ολοκληρωθούν με την ένταξη των απαραίτητων έργων στο ΠΕΠ Αττικής για την περίοδο 2015-2020. Ειδικά αναφέρθηκε στην ανάγκη έργων στο Χαϊδάρι, τη λεωφόρο Καβάλας (είπε ότι τα αντιπλημμυρικά δεν έχουν γίνει έως τώρα εκεί για να μη διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων), στην οδό Φιλιππιάδος (στα όρια των δήμων Ιλίου και Περιστερίου), στο γήπεδο Περιστερίου και στο Καματερό.

Ο κ. Φιλίππου σημείωσε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις Αχαρνές, που αν και από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας δεν έχει αντιπλημμυρικό έργο στο κέντρο της πόλης. Σχετικά με το ρέμα της Εσχατιάς, σημείωσε ότι στα περισσότερα σημεία είναι κλειστό από ανθρώπινες επεμβάσεις. «Οι πολίτες το έχουν κλείσει με τοιχία στα περισσότερα μέρη και όταν τους ρωτάμε, ακούμε συνέχεια «δεν το έκανα εγώ. Το έκανε ο απέναντι». Θα πρέπει να γίνει μια τεράστια διαδημοτική παρέμβαση» σημείωσε ο κ. Φιλίππου και πρόσθεσε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα στην Ανατ. Αττική αποτελεί το ρέμα της Ραφήνας, για το οποίο την ευθύνη εδώ και χρόνια έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ευθύνη αυτή ζήτησε να μεταβιβασθεί στην Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Φιλίππου έχει καλέσει τους δήμους της Ανατ. Αττικής να καταθέσουν τις προτάσεις για τις περιοχές τους, προκειμένου να μελετηθούν κεντρικά και η Περιφέρεια να ζητήσει κονδύλια από την ΕΕ για την υλοποίηση των έργων.

Ο κ. Γαβρίλης αναφέρθηκε σε περιοχές με σοβαρά προβλήματα, όπως το Σχιστό Κορυδαλλού, όπου -όπως είπε- εκτελείται λάθος έργο και στην ανάγκη να γίνουν έργα στο Πέραμα και στον Κορυδαλλό. Σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη τρεις σχετικές μελέτες και ότι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει μια μεγάλη σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να ανιχνευθούν οι αιτίες που γέννησαν το πρόβλημα και να μελετήσει η Περιφέρεια με ποιο τρόπο θα παρέμβει.

Για πολιτική ανεπάρκεια και επιχειρησιακή ανικανότητα, κατηγόρησε την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής ο πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μεριμνήσατε να είστε επιχειρησιακά έτοιμοι εκ των προτέρων. Δεν συγκαλέσατε τα Περιφερειακά όργανα. Είστε πολιτικά ανεπαρκείς και επιχειρησιακά ανίκανοι». Και είπε χαρακτηριστικά ότι η περιφερειακή αρχή «πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο»

Υπενθύμισε ότι για μια εικοσαετία και μέχρι το 2000 την αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική είχε η ΕΥΔΑΠ και ότι τα επόμενα χρόνια η αρμοδιότητα καταμερίστηκε σε όλους τους βαθμούς διοίκησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπονηθεί ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες περιήλθαν στην Περιφέρεια με τον Καλλικράτη μόλις τον Οκτώβριο του 2011, με την κεντρική διοίκηση να κρατά πάντα τον κεντρικό συντονιστικό και αποφασιστικό ρόλο.

Ο κ. Σγουρός κατέθεσε στον Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση που περιλαμβάνει μελέτες και έργα για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Αττικής την περίοδο 2014-2020. Η πρόταση, που εκπονήθηκε κατά το διάστημα της θητείας του, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2014 από τις τεχνικές υπηρεσίες. Στο υπόμνημα γίνεται αναλυτική καταγραφή της νομοθεσίας, των αρμόδιων φορέων, των επικίνδυνων σημείων στην Αττική και προτείνονται έργα κατά προτεραιότητα για την αποτελεσματική θωράκισή της.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μανουσογιαννάκης υποστήριξε ότι «η καταστροφή που έγινε την Παρασκευή 24 Οκτώβρη ήταν προμελετημένη προδιαγεγραμμένη και χτύπησε τους κατοίκους των πιο φτωχών, των πιο λαϊκών συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά». Όπως είπε, κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια την κατάσταση που υπάρχει στις περιοχές και επισήμανε την ύπαρξη μελέτης που παρέδωσε το 2011 το Πανεπιστήμιο Αθηνών στους ιθύνοντες. Τη μελέτη είχε εκπονήσει ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκα, για λογαριασμό του ΑΣΔΑ και τη δημοσίευσε μετά την καταστροφή της προηγούμενης εβδομάδας η εφημερίδα «Ριζοσπάστης».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ