Δικαστικοί: Η κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις

Με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων κατά την Πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη επέκριναν την κυβέρνηση για την άρνηση της να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και ειδικά αυτές του Μισθοδικείου με τις οποίες δικαιώθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί για τις περικοπές των αποδοχών τους και την καθιέρωση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών τους.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη απαξία του θεσμικού ρόλου του δικαστή» και για «κυβέρνηση απολυταρχικού κράτους». Ακόμη, η κυρία Θάνου ξεκαθάρισε ότι «οι δικαστές δεν είναι αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων, ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών», ενώ επισήμανε ότι η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης οφείλεται σε πολλούς λόγους και πάντως
όχι στους δικαστές που εργάζονται όπως είπε νυχθημερόν.

Επίσης, η κυρία Θάνου απάντησε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τις δηλώσεις του ότι η δικαστική εξουσία δεν αποφασίσει την δημοσιονομική πολιτική.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΔΕ, ανέφερε: «Η εκτελεστική εξουσία, η Κυβέρνηση, είναι υποχρεωτική να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μείζον θεσμικό ζήτημα. Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η Κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε Κυβέρνηση Κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη ότι, και εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει, εντούτοις το κράτος, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, αρνείται την εφαρμογή της".

Εμείς οι δικαστές, πρόσθεσε, απευθυνόμενοι δημόσια προς την εκτελεστική εξουσία και προς τους Έλληνες πολίτες, διακηρύσσουμε ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του κράτους δικαίου, να εφαρμόζει τι δικαστικές αποφάσεις. Υποχρεούται ο υπουργός Οικονομικών να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις αποφάσεις του Μισθοδικείου».

Σημειώνεται ότι οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν δικαιωθεί με αποφάσεις του λεγόμενου Μισθοδικείου, ειδικού δικαστηρίου, που επιλύει τα οικονομικά τους αιτήματα και προς το παρόν είναι οι μόνοι που έχουν λάβει αυξήσεις στους μισθούς τους, επανερχόμενοι στο ύψος των αποδοχών τους όπως είχαν διαμορφωθεί τον Αύγουστο του 2012. Ωστόσο δεν έχουν ακόμα λάβει τα αναδρομικά που υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα προβλήματα της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι οφείλονται «στις συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων, η πολυνομία και οι αιφνιδιαστικές, αποσπασματικές και συχνά φωτογραφικές τροπολογίες, σε άσχετα με το θέμα τους νομοσχέδια".

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρήνη Γιανναδάκη διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια χώρα που το κράτος δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις. Παράλληλα, η κυρία Γιανναδάκη τόνισε ότι αναπαράγεται αρνητική εικόνα για τους δικαστές και επικρατεί παραπληροφόρηση και εμπάθεια, ενώ ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης μπλοκάρουν τα δικαστήρια, καθώς η διοίκηση για λυμένα ζητήματα εξαντλεί όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρήνη Γιανναδάκη διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια χώρα που το κράτος δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις. Η κυρία Γιανναδάκη, αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες των Διοικητικών Δικαστηρίων όπου εκκρεμούν, όπως είπε, σήμερα 368.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 85.520 είναι φορολογικές.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και την επιστροφή των αναδρομικών τους, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Μισθοδικείου για την φοροαπαλλαγή του 25% των αποδοχών των συναδέλφων της, από την πλευρά της Κυβέρνησης αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει.

Ανάλογες θέσεις ανέπτυξαν οι πρόεδροι της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πάρεδρος Ν.Σ.Κ., Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης. Να σημειωθεί ότι στην πανδικαστική συγκέντρωση δεν συμμετέχει η Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σήμερα έχουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής πρότεινε να νομοθετηθεί κοινό όργανο δικαστών και δικηγόρων, το οποίο θα προωθεί τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Στη συγκέντρωση των δικαστικών ένώσεων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και βουλευτές. Πάντως στη συγκέντρωση ο αριθμός των δικαστών και των εισαγγελέων που παραβρέθηκαν ήταν μικρός.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου