Πάνω από 1000 σπίτια χτυπήθηκαν στις πλημμύρες, €1,2 εκ. τα κονδύλια για αποζημιώσεις

Στα 1.085 ανέρχονται τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική ενώ τα αυτοκίνητα φτάνουν τα 422, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην πρόεδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι αύριο Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων προς την πυροσβεστική (οι πολίτες μπορούν επίσης να καλούν και στο 199) για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των ζημιών από τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντινόπουλο, ήδη έχει δεσμευτεί κονδύλι 304.000 ευρώ για να δοθούν τα πρώτα βοηθήματα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποζημίωση των πληγέντων η οποία θα καθοριστεί με βάση τη ζημιά που υπέστησαν.

Η ζημιές πάντως εκτιμώνται από επιτροπές των Δήμων και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα για καταβολή αποζημιώσεων.

Εξάλλου, ο κ. Ντινόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλλε αίτημα και δεσμεύτηκαν 900.000 ευρώ, ενώ οι 25 δήμοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα στο ΥΠΕΣ. για να λάβουν κονδύλι αποκατάστασης των ζημιών για τα δίκτυά τους ή για όποια άλλη ζημιά υπέστησαν.

Κάνοντας πάντως έναν απολογισμό, ο κ. Ντινόπουλος επικαλέστηκε εκτιμήσεις που δείχνουν ότι την περίοδο 2003-2014 μπορεί να δαπανήθηκαν 450 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για αντιπλημμυρικά έργα.

Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε περίπτωση καιρικών φαινομένων, όπως αυτά που βίωσε πρόσφατα η Αττική μπορεί να απαιτηθούν κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ή ακόμη και 2 δισ. ευρώ.

«Εντολή του πρωθυπουργού πάντως είναι να υπάρξει προώθηση και επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων που είναι ενταγμένα σε προγράμματα της Ε.Ε. και προς αυτή κατεύθυνση κινούμαστε», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να μην ασχολούνται οχτακόσιες υπηρεσίες όταν οι δήμοι έχουν υποβάλει όλα τα στοιχεία», ζήτησε ο Απόστολος Κακλαμάνης προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου